Collageen is onmisbaar voor je huid: Wetenschappelijke doorbraken onthuld!

Wetenschap achter collageen voor je huid

Wil je de tekenen van veroudering vertragen met collageen en je huid in optimale conditie houden?

Lees dan verder, want in dit artikel bespreken we wat vijf wetenschappers..

Waaronder Britse topexpert in anti-verouderingsbehandelingen hebben ontdekt over de rol van collageen op de huid en wat zij aanbevelen.

Dus laten we beginnen.

  1. Collageen ontcijferd: Het geheime ingrediënt voor een stralende huid
  2. Het 50 jaar oude geheim van huidveroudering: Wat niemand je vertelt!
  3. 6 dagelijkse gewoontes - ondersteund door wetenschap - die je huid sneller laten verouderen
  4. Een antwoord op het verouderingsproces dat de conditie en functie van de huid beïnvloedt vanwege levensstijl, diëten of het verstrijken van de tijd, is..

1. Collageen ontcijferd:
Het geheime ingrediënt voor een stralende huid

de waarheid achter vegan collageen

In de wetenschappelijke publicatie “An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies” wordt een duidelijke uitleg gegeven over hoe collageen in het lichaam wordt gemaakt en afgebroken als de huid ouder wordt.

Maar wat is collageen eigenlijk?

In het artikel “Wat is collageen en wat doet collageenpoeder?” verkennen we grondig wat collageen precies is. Voor nu focussen we ons specifiek op de rol van collageen in de huid.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam dat ongeveer 30% van onze totale lichaamseiwitten uitmaakt (bron). Het wordt geproduceerd door fibroblasten, kleine fabriekjes in je huid die belangrijke bouwmaterialen maken, zoals collageen.

Het grappige is dat collageen is afgeleid van de Griekse woorden 'kolla', wat lijm betekent, en 'gen', wat produceren betekent. 

Deze benaming is bijzonder treffend, aangezien collageen fungeert als een bindende kracht die helpt bij het bij elkaar houden van onze huidcellen, en zo bijdraagt aan de stevigheid en elasticiteit van de huid.

We zullen je uitleggen hoe dit gebeurd.

Je huid is opgebouwd uit meerdere lagen, waaronder de lederhuid of dermis. Deze specifieke laag is cruciaal voor het bieden van stevigheid en elasticiteit aan je huid door een complexe structuur genaamd de extracellulaire matrix (ECM).

De ECM is een netwerk van verschillende moleculen (waaronder collageen) die samenwerken om de cellen in de huid te ondersteunen en bij elkaar te houden. Dus dit netwerk van moleculen draagt als geheel bij aan de samenhang en structuur van de huidweefsels.

Maar het is het collageen eiwit binnen dit netwerk dat de cruciale, lijmachtige verbinding biedt die de huidcellen samenbindt en bijdraagt aan de algehele veerkracht en structuur van de huid. 

Met andere woorden:

Dit eiwit helpt de huid soepel te houden en ondersteunt het vermogen van de huid om te herstellen en te vernieuwen. 

Het zorgt ervoor dat onze huid strak en veerkrachtig blijft, en speelt een belangrijke rol bij het minimaliseren van tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en lijntjes.

Maar als het helpt bij het minimaliseren ervan, waarom blijft onze huid niet voor eeuwig jeugdig dan?

2. Het 50 jaar oude geheim van huidveroudering: Wat niemand je vertelt!

het geheim achter huidveroudering

Weet je nog dat fibroblasten het collageen in ons lichaam produceert? Met de leeftijd neemt het natuurlijke vermogen om collageen te produceren jaarlijks met ongeveer 1,5% af (bron).

We noemen dit intrinsieke huidveroudering.

In de jaren 70’ hebben Hayflick & Moorhead namelijk ontdekt dat fibroblasten een beperkte capaciteit hebben om zich te vermenigvuldigen. 

Dit fenomeen wordt cellulaire senescentie genoemd en wordt sindsdien gespeculeerd dat dit een fundamentele oorzaak van veroudering kan zijn (bron).

Cellulaire senescentie verwijst dus naar het proces waarbij cellen stoppen met delen en niet langer vermenigvuldigen. In dit geval bereiken fibroblasten een staat van cellulaire senescentie, waardoor ze dus stoppen met het produceren van collageen.

Maar deze cellen blijven toch in leven en zijn metabool actief. 

Dit betekent dat cellen nog steeds bezig zijn met hun normale stofwisselingsprocessen. Ze gebruiken energie, maken en breken moleculen af, en voeren andere levensfuncties uit. 

Dus zelfs als deze cellen zich niet meer delen of vermenigvuldigen, zijn ze toch nog actief op chemisch niveau binnen het lichaam.

Maar dit heeft direct vier gevolgen voor de huid en draagt bij aan het verouderingsproces op de volgende manieren:

Het zorgt voor weefselschade en veroudering in de huid door de uitscheiding van een reeks ontstekingsbevorderende moleculen, bekend als het senescentie-geassocieerde secretie fenotype (afgekort tot SASP) (bron). 

Deze ontstekingen kunnen de huid verder beschadigen en versnellen het afbraakproces van bestaand collageen en elastine, wat de huid zijn jeugdige uitstraling geeft.

Daarnaast zorgt het voor rimpels en verzakking van de huid door het stoppen met de productie van nieuw collageen. Je weet inmiddels dat collageen essentieel is voor de stevigheid, elasticiteit en het herstellend vermogen van de huid. 

Met minder nieuw collageen begint de huid tekenen van veroudering te vertonen, zoals rimpels en een dunnere en stuggere huid (bron).

Ook zorgt het voor een ouder wordende huid door de afgenomen collageenproductie. Hierdoor verandert de structuur van de extracellulaire matrix (ECM). 

Dit resulteert in een verstijving van het weefsel en afname in elasticiteit; zorgt ervoor dat de huid minder soepel is, minder in staat is om zijn vorm te behouden en zich niet meer goed aanpast aan de contouren van het gezicht. Om beweging mogelijk te maken ontstaan dan lijnen en groeven in de huid. 

En om het nog dramatischer te maken, ontstaan hangende oogleden, wallen onder de ogen en slappe wangen doordat zwaartekracht aan de huid trekt (bron).

Tot slot zorgt het voor droogheid en schilfering door de verminderde productie van hyaluronzuur. 

Hyaluronzuur (in de wetenschappelijke wereld ook wel hyaluronan genoemd) is een groot polysacharide, of suikermolecuul. Het is uniek vanwege zijn vermogen om de grote hoeveelheden water vast te houden. Dit draagt bij aan de hydratatie van de huid (bron). 

Fibroblasten produceren hyaluronzuur via enzymen, bekend als hyaluronan synthasan (ook wel afgekort tot HAS) (bron). Wanneer de productie van hyaluronzuur afneemt, wordt de huid minder gehydrateerd. Dit leidt tot een droge huid, die ruw kan aanvoelen en schilferig kan worden.

Dus de afname van collageenproductie door de veroudering en inactiviteit van fibroblasten is een cruciale factor in het natuurlijke verouderingsproces van de huid, met als gevolg een minder jeugdige uitstraling en verlies van huidkwaliteit.

Maar dat is niet het enige wat ervoor zorgt dat huidveroudering optreedt. 

In feite zijn er:

3. 6 dagelijkse gewoontes - ondersteund door wetenschap - die je huid sneller laten verouderen

Zon, collageen en je huid

1. Voeding, collageen en je huid

voeding, collageen en de huid

De eerste dagelijkse gewoonte gaat over voeding. Wist je dat tekorten aan essentiële vetzuren of ophoping van abnormale vetzuren leiden tot een schilferige huid en een slechte barrièrefunctie (bron, bron)?

Een tekort, hoewel zeldzaam, kan secundair optreden door ziekte of specifieke diëten. Interessant is dat patiënten met een vetarm dieet droge, schilferige huid en eczeem ontwikkelden (bron, bron). Bij volwassenen die intraveneus werden gevoed na darmoperaties, werden vergelijkbare huidproblemen waargenomen (bron, bron).

Maar niet alleen essentiële vetzuren hebben impact op de huid, ook suikers. 

Als suiker (glucose) zich bindt aan eiwitten of vetten in het proces dat glycatie wordt genoemd, ontstaan er AGE’s.

Advanced Glycation End-products (AGE’s) zijn complexe moleculen die zich ophopen in de weefsels van het lichaam omdat ze niet normaal kunnen worden afgebroken door enzymen (bron). Deze ophoping is onder andere gekoppeld aan de versnelling van het verouderingsproces van de huid.

In de huid kunnen AGE's namelijk de structuur en functie van collageen en elastine verstoren, wat leidt tot stijfheid, verminderde elasticiteit en bijdraagt aan het ontstaan van rimpels en andere tekenen van veroudering.

Dus de volgende keer als je witbrood eet, of snoepgoed naar binnen werkt, frisdrank drinkt, gebakjes, ontbijtgranen of koekjes eet..

Weet dan dat je direct bezig bent met het plegen van roofbouw op je collageenproductie en dus je huid.

2. Roken, collageen en je huid

Roken, collageen en je huid

Negentien procent (19%) van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder rookt in 2023 (bron). Als je hier één van bent dan kan dit ook vroegtijdig veroudering van de huid veroorzaken bij je (bron, bron).

Normaal gesproken maakt de huid namelijk voortdurend nieuw collageen aan (biosynthese) en breekt het oud collageen af (degradatie). 

Dit houdt de huid stevig en elastisch. 

Maar roken vermindert de aanmaak van nieuw collageen en verhoogt de afbraak ervan door de activiteit van enzymen genaamd matrix metalloproteinases (MMP's) te stimuleren. 

Deze enzymen breken de extracellulaire matrix (ECM) af, inclusief collageen, wat essentieel is voor de structuur en stevigheid van de huid. 

Als gevolg hiervan is de balans verschoven naar meer afbraak dan aanmaak, wat leidt tot een afname van de totale hoeveelheid collageen in de huid.

Dus dit proces draagt bij aan de veroudering van de huid, zoals het ontstaan van rimpels en een vermindering van de huidelasticiteit, sneller dan wat natuurlijk zou gebeuren zonder de invloed van roken (bron, bron).

De schadelijke effecten van roken op de huid zijn wellicht bekend.

Maar wat dacht je van stress? Wist je dat stress ook een aanzienlijke impact kan hebben op de productie en het behoud van collageen?

3. Stress, collageen en je huid

Stress, collageen en je huid

Stress, een alomtegenwoordige factor in ons hedendaagse leven, heeft niet alleen een impact op onze mentale gezondheid maar laat ook zijn sporen na op onze huid. 

Een bijzonder interessant aspect hiervan is hoe stress, via de afgifte van bepaalde hormonen, de gezondheid en het uiterlijk van onze huid beïnvloedt, specifiek in relatie tot het essentiële eiwit: collageen.

Inmiddels weet je dat collageen een cruciale rol speelt in de stevigheid, elasticiteit en algehele gezondheid van onze huid. Het zorgt ervoor dat onze huid er jeugdig en veerkrachtig uitziet. 

Maar verschillende studies hebben aangetoond dat stress ingrijpende veranderingen teweeg kan brengen in zowel de productie als de afbraak van collageen (bron, bron). 

Een kernaspect van hoe ons lichaam op stress reageert, is de regulatie van ons circadiane cortisol-/corticosteronritme. 

Dit ritme is in essentie onze biologische klok, die onder meer onze slaap-waakcyclus en hormoonspiegels reguleert. 

Onder normale omstandigheden schommelt het niveau van cortisol (het primaire stresshormoon bij mensen) en corticosteron (het equivalent bij sommige dieren) in een dagelijkse cyclus, met pieken in de ochtend om ons wakker te maken en dalen in de avond om ons te helpen slapen. 

Echter, chronische stress kan dit delicate evenwicht verstoren, leidend tot een dysregulatie van dit ritme (bron, bron).

Wanneer we chronische stress ervaren, wordt een reeks biochemische processen in gang gezet, beginnend met de afgifte van corticotropine-releasing factor (CRF). Deze factor triggert vervolgens een cascade van gebeurtenissen die uiteindelijk de afgifte van glucocorticoïden uit de bijnierschors veroorzaakt. 

Hoewel deze hormonen in de eerste plaats bedoeld zijn om ons lichaam te helpen omgaan met onmiddellijke bedreigingen of stressvolle situaties kan een overmatige of langdurige afgifte ervan schadelijke effecten hebben op vrijwel alle weefsels in ons lichaam, inclusief onze huid (bron).

In de context van onze huid leidt een overmaat aan glucocorticoïden tot een verstoring in de balans tussen de aanmaak en afbraak van collageen. 

Dit kan resulteren in een verminderde kwaliteit van de huid, waarbij het vermogen om te herstellen van schade afneemt en tekenen van veroudering, zoals rimpels en verminderde elasticiteit, versneld kunnen optreden (bron).

Op korte termijn kunnen glucocorticoïden essentieel zijn voor ons overleven, maar hun langdurige aanwezigheid in hoge concentraties kan het verouderingsproces versnellen, met name door hun invloed op de integriteit en gezondheid van de huid.

4. Alcohol, collageen en je huid

Alcohol, collageen en je huid

Het af en toe drinken van alcohol is iets wat in veel culturen voorkomt, en voor veel mensen horen alcoholische drankjes er gewoon bij als er iets te vieren valt. 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een beetje tot gematigd gebruik van alcohol goed kan zijn. Zo kan het helpen bij het voorkomen van het slecht worden van bepaalde vetten in je bloed (bron) en kan het de kans op hart- en vaatziekten met zo'n 25–30% verlagen (bron). 

Maar te veel drinken, of het nu in één keer is of over een lange tijd, kan juist slecht zijn voor je gezondheid (bron, bron).

Met betrekking tot onze huid laat onderzoek zien dat er een verband is tussen hoeveel alcohol iemand drinkt en hoe oud diegene eruit ziet, vooral rond de ogen, de wangen, en het volume van het gezicht (bron). 

Mensen die veel drinken, zeg maar acht of meer drankjes per week, hebben meer kans op bepaalde tekenen van veroudering in hun gezicht dan mensen die geen alcohol drinken. 

Zeven gezichtskenmerken werden duidelijk gekoppeld aan een ouder uiterlijk bij de zware drinkers. Maar als je met mate drinkt, lijkt het vooral invloed te hebben op wallen onder je ogen en het verlies van volume in je gezicht.

Over het algemeen werd er gezien dat de genoemde kenmerken van veroudering sneller erger werden bij mensen die veel drinken. Tussen matige en zware drinkers werd geen groot verschil gevonden in hoe snel ze ouder leken te worden, behalve dan dat zichtbare bloedvaten op de wangen erger waren bij de zware drinkers.

Het onderzoek keek ook of het uitmaakt wat voor soort alcoholische drankjes mensen drinken en hoe dit het ouder worden van het gezicht beïnvloedt. 

Er bleek geen specifiek type drankje te zijn dat meer met veroudering te maken had, maar mensen die verschillende soorten drankjes mixten hadden meer last van wallen onder de ogen, en wijn drinkers hadden vaker last van zichtbare bloedvaten op de wangen.

Verder is er ook onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op de collageenproductie (bron). 

Uit de studie bleek dat wanneer mensen stoppen met het drinken van veel alcohol, bepaalde stoffen in het bloed die wijzen op leverfibrose (een vorm van leverbeschadiging) duidelijk verminderen. Specifiek gaat het over twee stoffen: tenascine en unduline. 

Tenascine is een molecuul dat vooral gevonden wordt in gebieden waar de extracellulaire matrix (de ruimte tussen cellen) snel groeit of vernieuwt, wat vaak gebeurt bij weefselherstel of in ontstekingsgebieden. 

Unduline is een glycoproteïne (een eiwit met suikergroepen eraan) dat zich bevindt op het oppervlak van rijpe, fibrillaire collageenvezels, een belangrijk onderdeel van het bindweefsel. 

Hoewel de studie gaat over leverbeschadiging door alcohol, kunnen we daaruit ook iets leren over hoe alcohol onze huid beïnvloedt. Dit komt doordat collageen ook een rol speelt bij leverbeschadiging. Te veel alcohol is niet goed voor de productie en kwaliteit van collageen, waardoor je huid sneller oud kan lijken en rimpels eerder kunnen verschijnen.

Als je veel drinkt, kan dat direct je huid beschadigen. Dit komt doordat alcohol ontstekingen kan veroorzaken en stress voor je huidcellen, wat weer slecht is voor het collageen. 

Daarnaast kan alcohol je huid uitdrogen. Omdat alcohol vocht afdrijft, kan je huid droger worden en kunnen er sneller lijntjes ontstaan. 

Wanneer je minder alcohol drinkt of helemaal stopt, kan je huid beter gehydrateerd blijven. Dat helpt om je huid er gezonder en jonger uit te laten zien.

5. Slaaptekort, collageen en je huid

Slaaptekort, collageen en je huid

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control is een gebrek aan slaap een volksgezondheidsepidemie (bron). 

Slaap wordt steeds meer gezien als belangrijk voor de volksgezondheid, met een slaaptekort dat in verband wordt gebracht met auto-ongelukken, industriële rampen, en medische en andere beroepsfouten (bron). 

Mensen die niet genoeg slaap krijgen, hebben ook een grotere kans op chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, depressie en obesitas, maar ook kanker, een hogere sterftekans, en een verminderde kwaliteit van leven en productiviteit (bron).

Maar het heeft ook impact op de gezondheid van je huid. Mensen die goed slapen, hebben een jonger uitziende huid en een betere huidreactie op stress van buitenaf vergeleken met mensen die slecht slapen (bron). 

Uit onderzoek is gebleken dat goede slapers minder tekenen van huidveroudering zoals ongelijke pigmentatie, fijne rimpels, en verlies van huidelasticiteit hebben. 

Bovendien bleek uit het onderzoek dat goede slapers een efficiënter DNA-herstelmechanisme hebben na blootstelling aan UV-straling, wat suggereert dat een goede nachtrust de huid kan helpen zichzelf beter te beschermen en te herstellen na schade door de zon.

Daarnaast toonde het onderzoek aan dat mensen die slecht slapen een hoger niveau van transepidermale waterverlies hebben, wat duidt op een verzwakte huidbarrière. Dit betekent dat hun huid minder goed in staat is om vocht vast te houden en zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. 

Goede slapers daarentegen vertoonden een beter herstel van de huidbarrière na beschadiging, wat nogmaals het belang van slaap voor de huidgezondheid benadrukt.

Hoewel het onderzoek zich niet direct richt op collageen, speelt deze cruciale eiwit een belangrijke rol in de huidgezondheid en veroudering. 

Collageen helpt de huid stevig en elastisch te houden, en een gebrek aan slaap kan de productie en reparatie van collageen negatief beïnvloeden.

Slechte slaap kan leiden tot meer stress en ontsteking in het lichaam, wat de afbraak van collageen kan versnellen en het moeilijker maakt voor de huid om zichzelf te herstellen.

Dit draagt bij aan het versnellen van het verouderingsproces en kan resulteren in een huid die er ouder uitziet dan hij is.

5. Zon, collageen en je huid

Zon, collageen en je huid

UV-licht, zoals dat van de zon, heeft een sterke invloed op de bindweefselstructuren van onze huid. Veel studies hebben aangetoond dat UV-licht vooral grote veranderingen veroorzaakt in bepaalde onderdelen van de huid, zoals mucopolysacchariden (ook wel proteoglycanen genoemd) en elastische vezels (bron, bron).

Wanneer je naar huid kijkt die veel aan de zon is blootgesteld onder een microscoop, zie je dat de elastische vezels er dikker en meer verward uitzien dan normaal (bron). Deze vezels lijken opgehoopt en afgebroken, wat betekent dat ze niet meer goed functioneren zoals ze zouden moeten. Deze veranderingen maken de huid minder flexibel en veerkrachtig.

Daarnaast is er een toename in de concentratie van een specifiek soort kruisverbinding in het elastine, genaamd desmosine. Deze kruisverbinding is zelfs meer dan vier keer hoger in huid die aan de zon is blootgesteld vergeleken met huid die niet aan de zon is blootgesteld van dezelfde persoon (bron). 

Dit wijst op een versterking van bepaalde chemische verbindingen binnen het elastine als reactie op zonschade, wat kan leiden tot stijvere en minder flexibele huid.

Samengevat betekent dit dat UV-licht de structuur en samenstelling van de huid diepgaand kan veranderen, wat resulteert in zichtbare tekenen van huidveroudering en verminderde elasticiteit van de huid.

Maar er is ook onderzoek gedaan specifiek naar de impact van zon op onze lichaamseigen collageen. Normaal gesproken heeft onze huid veel collageen, dat helpt om de huid stevig en jong te houden. 

In deze studie is echter gevonden dat de hoeveelheid collageen in de door de zon beschadigde huid ongeveer 20% lager is dan in huid die niet aan de zon is blootgesteld.

Dit betekent dat de zon de huid echt kan beschadigen door minder collageen over te laten, waardoor de huid minder stevig en ouder kan lijken.

Tegelijkertijd is er meer elastine gevonden in de door de zon beschadigde huid. Elastine is ook een eiwit in de huid, maar het gedraagt zich een beetje anders dan collageen.

Hoewel dit klinkt alsof het een goed ding is, is het in dit geval niet voldoende om het verlies aan collageen te compenseren.

De studie suggereert ook dat de veranderingen in collageen waarschijnlijk komen door iets dat 'proteolytische afbraak' heet.

Dit betekent dat de eiwitten in de huid, zoals collageen, afgebroken worden door bepaalde enzymen die actiever zijn in de door de zon beschadigde huid.

Deze enzymen komen uit bepaalde cellen in ons lichaam, zoals macrofagen en mastcellen, die meer voorkomen in huid die veel zon heeft gezien.

Verder heeft de door de zon beschadigde huid een andere manier van 'kruisverbinding' in het collageen. Dit verwijst naar de manier waarop moleculen in het lichaam, zoals eiwitten, chemisch met elkaar verbonden kunnen worden. 

In de context van collageen in de huid, betekent dit dat de collageenmoleculen aan elkaar worden verbonden om een stabieler en sterker netwerk te vormen. Deze verbindingen zijn cruciaal voor het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid.

In normale en gezonde huid zorgen deze kruisverbindingen ervoor dat het collageen sterk en veerkrachtig is. 

Echter, bij door de zon beschadigde huid kunnen deze kruisverbindingen abnormaal zijn. Dit betekent dat de verbindingen tussen de collageenmoleculen zwakker kunnen zijn of op een manier gebeuren die het collageen minder effectief maakt. 

Het resultaat is dat het collageen makkelijker afgebroken kan worden en minder goed zijn werk kan doen in het ondersteunen van de huidstructuur. Dit leidt tot een vermindering van de stevigheid van de huid en kan bijdragen aan vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en verslapping.

Dus, kort gezegd, te veel zon kan de huid echt beschadigen door minder collageen te laten overblijven en het collageen dat overblijft zwakker te maken. Dit is waarom de huid er ouder uit kan gaan zien en minder stevig aan kan voelen na langdurige blootstelling aan zonlicht.

4. Een antwoord op het verouderingsproces dat de conditie en functie van de huid beïnvloedt vanwege levensstijl, diëten of het verstrijken van de tijd, is… 

gehydrolyseerde collageen poeder als oplossing tegen huidveroudering

Het nemen van een goed gehydrolyseerd collageen product om de strijd aan te gaan tegen een slappe, verouderde, hangende, schilferige, slechte en gerimpelde huid. 

Dit onderzoek geeft aan dat het belangrijk is om een gehydrolyseerd collageen product te kiezen. Gehydrolyseerd collageen bestaat uit kleine eiwitfragmenten die we peptides noemen. 

Deze peptides hebben een laag gewicht, wat betekent dat ze klein zijn en gemakkelijk door ons lichaam kunnen worden verteerd en opgenomen. Ze worden gemaakt uit normaal collageen, dat je in de botten, huid en het bindweefsel van dieren zoals koeien, varkens en vissen kunt vinden.

De kwaliteit van gehydrolyseerd collageen hangt af van hoe klein deze peptides zijn, wat weer bepaald wordt door de manier waarop ze uit het collageen zijn gehaald. 

In het proces wordt normaal collageen eerst omgezet in gelatine, en daarna verder afgebroken tot de kleine peptides. Deze peptides kunnen variëren in grootte maar zijn allemaal klein genoeg om makkelijk door ons lichaam te worden opgenomen.

Eenmaal ingenomen, gaat het gehydrolyseerd collageen naar de dunne darm waar het in de bloedstroom wordt opgenomen. Van daaruit verspreiden de peptides zich door het lichaam, waaronder ook naar de huid (bron). In de huid helpen deze peptides bij het vormen van nieuw collageen en elastine, wat belangrijk is voor een gezonde en elastische huid.

Maar dit geldt niet voor elk collageen product. 

In feite, om effectief te zijn in de diepere lagen van de huid, moet gehydrolyseerd collageen eerst de darmwand passeren en in de bloedstroom terechtkomen.

Hoe makkelijk dit gaat heeft te maken met de biologische beschikbaarheid. Dit verwijst naar de hoeveelheid van een ingenomen stof die daadwerkelijk in de bloedbaan terechtkomt en beschikbaar is voor gebruik door het lichaam. 

In het geval van gehydrolyseerd collageen gaat het specifiek om hoeveel van de peptides en aminozuren die je inneemt, door je lichaam opgenomen en benut kunnen worden voor processen zoals het herstel en de opbouw van huidcellen.

Met andere woorden:

Als je gehydrolyseerd collageen inneemt, dan moet dit door de darmwand heen om in je bloedbaan te komen. Hoe groter de biologische beschikbaarheid, hoe efficiënter dit proces en des te beter de werking voor je huid.

Om in de bloedbaan te komen moet gehydrolyseerd collageen in nog kleinere eenheden, zoals dipeptides, tripeptides of vrije aminozuren, afgebroken worden. 

Dit wordt gedaan door enzymen in het spijsverteringsstelsel, waaronder pancreas proteasen en enzymen in de dunne darm. Deze afbraak is belangrijk omdat het de collageen peptides voorbereidt op absorptie.

Na de afbraak hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat niet alleen de vrije aminozuren, maar ook sommige peptides in hun geheel worden opgenomen in het bloed. Dit is een belangrijk inzicht omdat het aantoont dat grotere deeltjes collageen ook kunnen worden opgenomen zonder volledig te worden afgebroken tot aminozuren.

Nadat alles is afgebroken, wordt het tijd om opgenomen te worden in het lichaam. De opname van deze peptides door de darmwand kan op drie manieren gebeuren: 

  1. Transcellulair transport via PEPT1: Dit is een proces waarbij peptides de cellen van de darmwand binnengaan en dan naar de andere kant van de cel worden verplaatst om in de bloedstroom te komen. PEPT1 is een specifieke transporter die helpt bij het verplaatsen van bepaalde soorten peptides.
  2. Transcytotic route: Dit is een route voor grotere moleculen zoals eiwitten, waarbij ze helemaal door de cellen heen worden getransporteerd.
  3. Intracellular passive transport: Dit is een passieve manier van transport waarbij de peptides binnenin de cellen bewegen zonder actieve hulp.

Dus het is belangrijk dat dit proces efficiënt gebeurt, want alleen de stoffen die in de bloedbaan komen, kunnen door je lichaam gebruikt worden om bijvoorbeeld de huid te herstellen of te versterken.

Een product dat ervoor zorgt dat dit proces efficiënt kan gebeuren, is Collageen Boost van Foodie.

Dus mocht je de tekenen van veroudering willen vertragen en je huid in optimale conditie houden..

Klaar om een collageen supplement te bestellen met 67% korting?

Druk op de knop hieronder om Collageen Boost te ontdekken!

Collageen Boost BoxShot