Wat is Collageen en wat doet Collageenpoeder?

Wil jij graag weten wat collageen is en wat het voor je doet? Dan is dit 'the place to be' voor jou! We hebben namelijk een artikel geschreven, zodat jij alles te weten komt over de functie van collageen. Je komt te weten wat collageen doet, waar het precies goed voor is, wat dus de voordelen zijn en of collageen gezond is.

Mocht je al weten wat collageen is en zoek je naar meer verdieping bezoek onze blog dan.

Laten we meteen beginnen!

Wat doet Collageen

1. Wat is collageen?

Je lichaam bestaat uit moleculen en moleculaire ketens die de cellen vormen. Tussen alle cellen in je lichaam bestaat er ruimte wat is gevuld met extracellulaire matrix (ECM). Dit is een netwerk van moleculen die stevigheid en structuur biedt aan weefsels.

In die ruimte tussen die cellen worden bouwstenen gemaakt door fibroblasten. Dit is de belangrijkste cel van het bindweefsel en verantwoordelijk voor het aanmaken van alle elementen binnen de extracellulaire matrix.

Collageen is één van deze elementen dat wordt aangemaakt in de ECM en is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Dertig procent van het eiwit in het lichaam is afkomstig van collageen (1). 

De naam collageen komt van de Griekse woorden:

 • kolla = lijm
 • gen = produceren

Deze combinatie van woorden verwijst naar de tijd waarbij collageen werd gebruikt in het verkrijgen van lijm. Dit werd gedaan door de huid en pezen van paarden te koken. 

Wat doet collageen?
Collageen vormt het basismolecuul voor alle bindweefsel in het lichaam en is verantwoordelijk voor de stabiliteit van de:

Hoogleraar bindweefselregeneratie Gerjo van Osch geeft aan dat collageen in de onderste lagen van de lederhuid op een vezelachtige manier wordt georganiseerd dat het zorgt voor een grote trekspanning. 

Dankzij het golvende collageenverloop en de verschuifbaarheid van de onderlinge vezels is het heel soepel, flexibel en zacht.

Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen waarvan type I t/m IV het belangrijkste en het meest voorkomen in het menselijk lichaam. Van het totale aantal collagenen is 90% het type I

In het tabel hieronder een overzicht van de belangrijkste typen en waar ze voorkomen in het lichaam:

Type I huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, fascie, bloedvaten, kraakbeen
Type II tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp, luchtpijpvertakking
Type III huid, synovia, bloedvaten, snel groeiende weefsels zoals bij wondreparatie
Type IV filtratiemembranen en capillairen

Deze typen zijn onder te verdelen in de categorieën: 

 • vezelvormend
 • vezelverbindend
 • netwerkvormers

Collageen is essentieel voor het lichaam omdat de bindweefsels anders alleen uit gel zouden bestaan. Direct na de aanmaak van collageen is het molecuul nog weinig stabiel en trekvast.

De vorming van meerdere collageenvezels tot een netwerk kan pas tot stand komen na een aantal enzymatische stappen. Dit proces kan dagen tot weken in beslag nemen. 

Het voordeel hiervan is dat in een zich vormend of herstellend weefsel de collageenvezels tijdelijk kunnen worden aangelegd.

Eenmaal functioneel neergelegd heeft collageen in principe een lange levensduur. Dat wil niet zeggen dat het niet afbreekbaar is.

2. Wat is de functie van collageen?

Eén ding is zeker: huidveroudering zal altijd plaats vinden. Daar ontkomen we niet aan. Dit proces begint het vanaf ons 25e levensjaar. 

Maar waarom veroudert onze huid naarmate we ouder worden? 

Laten we terug gaan naar de basis. De huid bestaat uit drie lagen:

 1. Epidermis (opperhuid)
 2. Dermis (lederhuid)
 3. Onderhuids weefsel (ook wel bindweefsellaag genoemd)

Deze lagen hebben als functie dat de huid water en elektrolyten in het lichaam kan vasthouden, waardoor alle lichamelijke processen goed blijven verlopen. 

Omgekeerd houdt de huid schadelijke stoffen vanuit de omgeving tegen. Je kunt hierbij denken aan bacteriën, virussen, vocht en koude.

Meer specifiek:

De opperhuid is het huidoppervlak, het is een laag rijk aan keratine die waterbestendig en taai is. Dit is waar alle dode huidcellen worden afgestoten en waar melanine (verantwoordelijk voor het produceren van de kleur van onze huid) wordt gevonden.

De tweede laag heet de lederhuid, die is samengesteld uit bloedvaten, vet, zenuwen, elastine en collageenvezels. De collageenvezels en elastine geven de huid elasticiteit.

Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. In deze laag bevindt zich het vetweefsel, gevoelige structuren als bloedvaatjes.

Deze laag beschermt de organen en andere weefsels die onder de huid liggen en het vet zorgt voor extra isolatie van het lichaam.

Na ons 25e levensjaar produceert de lederhuid elk jaar 1% minder collageen. Dit is het natuurlijke verouderingsproces wat intrinsieke veroudering wordt genoemd.

Collageen- en elastinevezels worden dikker en losser waardoor de huid minder elastisch wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor rimpels en verzakking van de huid.

Ook neemt het lichaamseigen peeling proces van de huid af met 28%. 

Dit is het proces waarbij oude huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen.

Omdat dit proces naarmate je ouder wordt vermindert blijven onze dode huidcellen langer aan elkaar plakken.

In je dertiger jaren vertraagd de overdracht van vocht van de lederhuid naar de opperhuid en beginnen de vetcellen te krimpen. Hierdoor ziet de huid er dof en dun uit.

In je veertiger jaren is collageen aanzienlijk verminderd, wat betekent dat de collageen- en elastinevezels breken en daardoor hun elasticiteit verliezen.

Tot slot wordt de huid droog in je vijftiger jaren en kneust het makkelijker omdat de talgklieren (die olie produceren) kleiner zijn geworden.

Bij vrouwen verlaagt de menopauze ook de oestrogeenspiegels, waardoor de huid droger wordt en het minder kleur krijgt.

Zo heb je al een beter beeld van wat de functie is van collageen.

3. Bescherm je collageen en stimuleer de productie hiervan

Talloze levensstijl keuzes kunnen van invloed zijn op je huid, waardoor deze er dun en zwak uitziet. Factoren die collageenverlies veroorzaken, zijn onder meer:

 • Suikers
 • Verontreiniging
 • Roken
 • UV straling
 • Stress
 • Cafeïne

Gelukkig kan het maken van veranderingen in je levensstijl helpen om de collageenproductie op de lange termijn te bevorderen. 

Voeding

Wanneer we eiwitten eten, splitst ons lichaam het op in aminozuren. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen opnemen die het nodig heeft, zoals omega-3 vetzuren en vitamine A. Om deze voedingsstoffen aan je dagelijkse voeding toe te voegen, kies dan voor onderstaande:

 • Tonijn
 • Zalm
 • Sardines
 • Makreel
 • Haring
 • Chia zaden
 • Lijnzaad
 • Walnoten
 • Lever
 • Levertraan

Deze eiwitten kunnen je lichaam bevorderen om meer collageen aan te maken.

Groenten en fruit die de collageenproductie helpen stimuleren, zijn onder meer:

 • Paprika
 • Bessen (frambozen, bosbessen, bramen)
 • Tropisch fruit (mango, kiwi, ananas, guave)
 • Bladgroenten (snijbiet, boerenkool, spinazie)
 • Citrus (sinaasappels, citroenen, grapefruit, limoenen)

Je kunt ook bottenbouillon, knoflook en eiwitten in je dieet opnemen. Met deze combinatie van voedingsmiddelen kun je de natuurlijke productie van collageen stimuleren voor een gezonde en stralende huid.

Het vermijden van een aantal voedingsmiddelen kan helpen om de bestaande en toekomstige collageen cellen te beschermen. 

Houd om te beginnen je suiker- en koolhydraatconsumptie in de gaten. Beide kunnen ontstekingen veroorzaken en het collageen beschadigen.

Geef in plaats daarvan prioriteit aan mineraalrijke groenten en fruit, evenals eiwitrijk dierlijk en plantaardig voedsel.

Antioxidanten en zonnebrandcrème

Overmatige blootstelling aan UV-straling kan ook de stimulatie van collageen schaden.

Ons lichaam heeft gedurende twee dagen ongeveer twee uur zonlicht nodig om de collageenafbrekende enzymen te activeren. Bij frequente gebruik van zonnebrandcrème kan je je huid beschermen en de collageenproductie behouden.

Begin met een breedspectrum SPF 30 of hoger. Zorg ervoor dat je het meer dan één keer per dag aanbrengt als je het waarschijnlijk binnen een paar uur er af zweet.

Je huid heeft ook antioxidanten nodig om ontstekingen te verlichten en vrije radicalen te neutraliseren. 

Antioxidanten en vitamine C kunnen ook de nieuwe collageenproductie van je lichaam stimuleren en tegelijkertijd bestaande collageen beschermen.

Collageen supplement

De snelste en makkelijkste manier om je lichaam aan te vullen met collageen is door een supplement te gebruiken.

Zodra je op zoek gaat vind je supplementen in de vorm van tabletten (pillen of capsules) en in poeder vorm. 

Wij raden aan om voor collageenpoeder te kiezen, collageenpoeder biedt namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere supplementen: 

Een potje met tabletten heeft een fractie van de hoeveelheid collageen. Om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen moet je meerdere potjes per maand gebruiken. 

Dit is duurder dan één pot collageenpoeder. 

Verder bevatten tabletten veel meer toevoegingen die niet bijdragen aan jouw gezondheid. Collageenpoeders zijn over het algemeen puurder. 

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over collageenpoeder die we je zeker aanraden om te lezen.

4. Wat zijn de nadelen of bijwerkingen van collageen?

Momenteel zijn er weinig bekende risico's verbonden aan het nemen van collageensupplementen.

Sommige supplementen zijn echter gemaakt van veel voorkomende voedselallergenen, zoals vis, schaaldieren en eieren.

Mensen met allergieën voor deze voedingsmiddelen moeten collageensupplementen met deze ingrediënten vermijden om allergische reacties te voorkomen.

Sommige mensen hebben ook gemeld dat collageensupplementen een aanhoudende slechte smaak in hun mond achterlaten.

Bovendien kunnen collageensupplementen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een vol gevoel en brandend maagzuur.

Hoe dan ook, deze supplementen lijken voor de meeste mensen veilig te zijn.

Momenteel zijn er weinig bekende risico's verbonden aan het nemen van collageensupplementen.

Sommige supplementen zijn echter gemaakt van veel voorkomende voedselallergenen, zoals vis, schaaldieren en eieren.

Mensen met allergieën voor deze voedingsmiddelen moeten collageensupplementen met deze ingrediënten vermijden om allergische reacties te voorkomen.

Sommige mensen hebben ook gemeld dat collageensupplementen een aanhoudende slechte smaak in hun mond achterlaten.

Bovendien kunnen collageensupplementen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een vol gevoel en brandend maagzuur.

Hoe dan ook, deze supplementen lijken voor de meeste mensen veilig te zijn.

5. Is collageen gezond?

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen heeft collageen een heel belangrijke functie in het lichaam.

Denk aan het voordeel van elasticiteit en stevigheid in al onze bindweefsels als huid, gewrichten, pezen, kraakbeen en botten. Maar ook voor de stevigheid van de huid en dus het tegengaan van veroudering.

Collageen is dus erg goed voor ons en op de vraag: 'Is collageen gezond?' Zeggen wij volmondig: 'JA!'

Maak Je Collageen Drankje Lekkerder!

Speciaal voor jou hebben we deze ebook laten ontwikkelen zodat je kan genieten van je collageen poeder.

Download jouw ebook hieronder en geniet direct van bijvoorbeeld de Chocoladesmoothie met Cacaonibs op p. 11!

CollageenSmoothiescover
Webp.net-resizeimage

Nederlands Educatie Platform over Collageen

Website

Connect

Webp.net-resizeimage

Nederlands Educatie Platform over Collageen

Website

Connect