Fact Checked

Het Vegan Collageen Mysterie: Feiten & Mythen

Terwijl de populariteit van veganisme en plantaardige diëten blijft groeien, is er een opkomende trend in de schoonheids- en gezondheidsindustrie: vegan collageen

Maar is een veganistische vorm van collageen echt mogelijk? In deze diepgaande gids ontrafelen we dit mysterie.

vegan collageen blog

1. De waarheid over collageen

Collageen, een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam, speelt een cruciale rol bij het handhaven van de structuur en stevigheid van de huid, botten, spieren, pezen en ligamenten. Het wordt vaak beschouwd als het “lijm” dat ons lichaam bij elkaar houdt. 

Hoewel er veel gesprekken zijn over vegan collageen, is het belangrijk om de oorsprong en functie van collageen te begrijpen om de haalbaarheid van een veganistische of vegetarische bron ervan te beoordelen.

We hebben een groot artikel dat in de diepte gaat over de oorsprong en functie genaamd Wat is Collageen en wat doet Collageenpoeder, dus we houden het hier wat korter.

Er zijn namelijk meer dan 28 verschillende typen collageen waarvan type I t/m IV het belangrijkste en het meest voorkomen in het menselijk lichaam (1). Van het totale aantal collagenen is 90% het type I.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste typen en waar ze voorkomen in het lichaam:

  • Type I: huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, fascie, bloedvaten, kraakbeen
  • Type II: tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp, luchtpijpvertakking
  • Type III: huid, synovia, bloedvaten, snel groeiende weefsels zoals bij wondreparatie
  • Type IV: filtratiemembranen en capillairen

Zoals je kan zien zijn al deze onderdelen waar collageen in voorkomt, geen plantaardige bronnen. Dit is de voornaamste reden waarom veganistisch, vegetarische of plantaardige bronnen van collageen niet bestaan.

En de wetenschap is hierover eens (2):

In het dierenrijk is collageen overvloedig aanwezig vanwege zijn unieke kenmerken. Collageenmoleculen hebben een speciale driedimensionale structuur, gevormd door de interactie van aminozuren en chemische bindingen.

Deze structuur zorgt voor een sterke, stabiele matrix die bijdraagt aan de thermische en chemische stabiliteit.

De term thermische stabiliteit verwijst naar het vermogen van collageen om zijn structuur te behouden bij blootstelling aan warmte, wat essentieel is gezien de temperatuurveranderingen in het lichaam. 

Chemische stabiliteit daarentegen verwijst naar het vermogen van collageen om zijn structuur te behouden bij blootstelling aan verschillende chemische omgevingen, zoals de pH-variaties die vaak voorkomen in het lichaam.

Met andere woorden:

Deze structuur zorgt voor een stevige en stabiele matrix, waardoor collageen bestand is tegen zowel warmte als chemische veranderingen in het lichaam.

Dus de specifieke aminozuurprofielen en moleculaire structuren die collageen vormen, worden niet gevonden in planten op een manier die direct kan worden gebruikt om collageen te produceren zoals het in dieren en mensen gebeurt. 

De aminozuren moeten in een bepaalde verhouding aanwezig zijn en op een specifieke manier gerankschikt om de unieke structuur van collageenmoleculen te vormen.

Zie de afbeelding hieronder:

de structuur van collageen moleculen

Dus nu weet je dat plantaardige collageen, vegan collageen, vegetarisch collageen of hoe de industrie het ook maar wilt noemen, per definitie niet bestaat.

Maar waarom zijn er dan producten op de markt die zich wel “vegan collageen” noemen?

2. Het vegan collageen debat

het vagen collageen debat

Zodra je in Google op zoek gaat naar “vegan collageen” dan is het eerste wat je ziet een hele rij collageen producten voor de veganisten onder ons. 

Vegan collageen producten in Google

Het volledige plant-based bedrijf Orangefit heeft een collageen supplement. Holland & Barrett heeft uiteraard in hun winkel plantaardige collageen producten. 

Dus mocht je vegan collageen pillen of poeder willen kopen, dan hoef je niet ver te zoeken.

Maar we willen je wel laten weten dat je wordt misleid.

Ondanks de 392 Orangefit collageen reviews of andere vegan collageen ervaringen, bevatten die producten dus niet daadwerkelijk collageen. 

Hoewel sommige planten aminozuren bevatten die vergelijkbaar zijn met die in collageen, missen ze dus de specifieke combinatie en structuur die nodig is voor de aanmaak van collageen zoals dat in dieren voorkomt.

Wat zit er dan wel in die producten?

Orangefit bevat de volgende ingrediënten: 

L-proline, L-glycine, L-lysine HCl, natuurlijk aroma, hyaluronan, rijst concentraat, gedeactiveerde droge gist (Saccharomyces cerevisiae), acerola extract vitamine C (Malpighia punicifolia), zinksulfaat, vitamine B3 (nicotinamide), vitamine B5 (calcium D-pantothenaat), vitamine B6 (pyridoxine HCI), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B1 (thiamine hydrochloride), vitamine B9 (foliumzuur), vitamine B8 (biotine), vitamine B12 (cyanocobalamine)

De formule bevat een combinatie van aminozuren zoals L-proline, L-glycine en L-lysine HCl, die essentieel zijn voor de aanmaak van collageen in het lichaam. 

Daarnaast bevat het product hyaluronan, een stof die vaak wordt gebruikt ter ondersteuning van de huid en het bindweefsel, evenals vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid en het bindweefsel, zoals vitamine C, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B2, vitamine B1, vitamine B9, vitamine B8 en vitamine B12.

Het vegan collageen product van Vitakruid bevat deze ingredienten:

VeCollal® (aminozuren), microcrystalline cellulose (vulstof), dicalciumfosfaat, magnesium stearaat (anti-klontermiddel), Vitamine C (calciumascorbaat), HPMC (glansmiddel), Zink (picolinaat), polyethyleenglycol (bevochtigingsmiddel), Vegan Vitamine D3 (cholecalciferol).

Deze formule bevat verschillende ingrediënten die verband houden met collageenproductie en ondersteuning van de gezondheid van de huid en het bindweefsel.

De VeCollal®-complex bestaat uit aminozuren, de bouwstenen van collageen. Aminozuren zoals glycine, proline en lysine zijn essentieel voor de synthese van collageen in het lichaam.

Daarnaast bevat de formule vitamine C, een belangrijke co-factor voor collageensynthese en een krachtige antioxidant die de gezondheid van de huid ondersteunt.

Verder bevat het zink, dat nodig is voor de collageensynthese en de huidgezondheid, evenals vitamine D3, dat betrokken is bij het reguleren van de celgroei en differentiatie, inclusief die van huidcellen.

Vegan Collageen Advanced van WeightWorld bevat:

200 mg methylsulfonyl-methaan, 100 mg protease, 80 mg vitamine C (uit calciumascorbaat en acerolakers), 50 mg oranje poeder, 50 mg kale poeder, 50 mg broccoli poeder, 50 mg rozenbottel, 50 mg rutin, 24 mg vitamine E (als Dl-alfa Tocoferylacetaat), 20 mg resveratrol, 20 mg hyaluronzuur, 10 mg zink, en Lactobacillus acidophilus.

En deze formule bevat een verscheidenheid aan ingrediënten die de gezondheid van de huid en het bindweefsel kunnen ondersteunen, maar bevat geen directe bron van collageen.

Methylsulfonyl-methaan (MSM) kan de collageenproductie ondersteunen en wordt soms gebruikt in supplementen voor gezondheidsbevorderende doeleinden, waaronder huidgezondheid.

Protease is een enzym dat eiwitten afbreekt en kan helpen bij het opnemen van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor collageensynthese en huidgezondheid.

Vitamine C is een cruciale cofactor voor collageensynthese en heeft ook krachtige antioxidanteigenschappen die de gezondheid van de huid ondersteunen.

Andere ingrediënten zoals oranje poeder, kale poeder, broccoli poeder, rozenbottel, rutine, vitamine E, resveratrol, hyaluronzuur, zink en lactobacillus acidophilus kunnen ook een rol spelen bij het bevorderen van een gezonde huid en bindweefsel, zij het indirect.

Wat kunnen we hieruit concluderen?

3. Conclusie

Conclusie over het vegan collageen blogpost

Na het analyseren van verschillende producten die op de markt worden gebracht als “vegan collageen”, is het duidelijk dat geen van deze producten daadwerkelijk collageen bevat.

Hoewel sommige ingrediënten in deze producten de gezondheid van de huid en het bindweefsel kunnen ondersteunen, ontbreekt de specifieke combinatie en structuur die nodig is voor de aanmaak van collageen zoals dat in dieren voorkomt.

Ondanks de marketingtermen en claims, is het belangrijk om te begrijpen dat echte plantaardige collageenbronnen niet bestaan vanwege de unieke eigenschappen van collageenmoleculen die alleen in dierlijke bronnen worden aangetroffen. 

Het is dus misleidend om producten als “vegan collageen” te bestempelen, aangezien ze geen echte collageen bevatten.

Als consument is het essentieel om kritisch te zijn bij het evalueren van supplementen en te begrijpen welke ingrediënten daadwerkelijk aanwezig zijn en welke gezondheidsvoordelen ze bieden. 

Hoewel deze producten mogelijk andere voordelen hebben voor de huid en het bindweefsel, is het belangrijk om niet te worden misleid door marketingtactieken die suggereren dat ze echt collageen bevatten.

Wil je niet misleid worden bij je collageen aankoop?

MEER INFORMATIE