Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Straal als nooit tevoren
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen voor je huid, haar en nagels

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Wat kan Collageen betekenen voor Jouw Huid?

Je kunt ze vast wel dromen; al die verschillende reclames op televisie van gezichtscrèmes die je een stralende huid beloven en die zichzelf presenteren als een ‘facelift in een potje’.

Te pas en te onpas wordt er gesmeten met marketingtermen die een revolutionaire werking van de crème extra moeten onderstrepen. En een van de meest genoemde ingrediënten van deze crèmes is collageen.

Vanaf je mid-twintig neemt langzaam het vermogen van je lichaam af om lichaamseigen collageen te produceren. Dit kan leiden tot een verlies aan stevigheid en elasticiteit van de huid. Het resultaat is rimpelvorming.

Het gros van de mensen zit hier natuurlijk totaal niet op te wachten, en daarom bestaat er ook zo’n grote markt voor huidverzorgingsproducten die trachten de oplossing aan te bieden om rimpels tegen te gaan.

Producenten van anti-rimpel producten adverteren dan ook scheutig met collageen als wondermiddel in hun zalfje. Dit is ook niet raar, je huid bestaat immers voor 80% uit collageen.

Veel mensen denken dan ook dat het smeren van collageen op de huid ertoe leidt dat deze aangebrachte collageen wordt opgenomen. Het resultaat zou vervolgens een stevigere en elastischere huid moeten zijn.

Maar helaas is het aanbrengen van collageen op de huid vrijwel nutteloos. De gehydrolyseerde collageen die vaak wordt gebruikt in zulke producten is wel klein genoeg om de huid te passeren.

Maar vervolgens zijn de deeltjes te klein om te worden opgenomen als collageen in de diepere laag van de huid, ook wel de dermis of lederhuid genoemd.

Huid hydratatie door collageen

(bluefeathersoap.com)

Het enige effect dat je van dergelijke crèmes zult ervaren is dat ze de huid hydrateren, maar van een daadwerkelijke upgrade van het collageengehalte in de huid is dus helaas geen sprake.

Een werking van buitenaf door middel van het aanbrengen van een crème biedt dus uitkomst. Maar hoe zit het met de werking van binnenuit?

Kan collageen wel een rol spelen om je huid van binnenuit te verbeteren en ondersteunen? Er lijkt in ieder geval genoeg wetenschappelijk te zijn dat deze werking ondersteunt.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gehydrolyseerd collageen of supplementen die deze collageen peptiden bevatten kunnen helpen om de veroudering van de huid tegen te gaan en daarbij de vorming van rimpels en droogheid tegen te gaan (1) (2) (3) (4).

Zo werd er bij een onderzoek onder 69 vrouwen in de leeftijdscategorie van 35 tot 55 jaar gedurende 8 weken 2.5 tot 5 gram collageen hydrolysaat of een placebo voorgeschreven (5).

De vrouwen die het collageen had gebruikt hadden een minder droge huid en elastischere huid in vergelijking met de placebogroep, die geen collageen hadden gekregen.

Uit een ander gelijksoortig onderzoek kwamen dezelfde resultaten voort. Deelnemende vrouwen kregen gedurende 12 weken een drankje waar gehydrolyseerd collageen aan was toegevoegd. Deze vrouwen hadden een significante vermindering in rimpelvorming in vergelijking met de controlegroep die geen collageen toegediend had gekregen.

Minder rimpels door collageen

(cosmopolitan.com)

De werking van collageen hydrolysaat

Collageen hydrolysaat is afkomstig van dierlijke collageen. Het is met enzymen bewerkt om het te verwerken tot een poeder dat bestaat uit kleine eiwitdeeltjes.

Deze kleinere deeltjes heten collageen peptiden. Doordat deze eiwitdeeltjes klein zijn worden ze makkelijker afgebroken in de maag tot aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens in de dunne darm opgenomen.

Aminozuren zoals glycine en (hydroxy)proline zijn royaal aanwezig in collageen hydrolysaat. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor de aanmaak van lichaamseigen collageen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk lichaam niet genoeg glycine aanmaakt om de aanmaak van lichaamseigen collageen te ondersteunen. Een regulier dieet vult dit niet genoeg aan.

Gemiddeld kan een persoon 3 gram glycine aanmaken. Dit maakt van glycine een semi-essentieel aminozuur.

Dit betekent dat het een deel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid glycine door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar dat de rest moet worden aangevuld vanuit voeding.

Door collageen hydrolysaat als supplement te nemen kun je dus de productie van lichaamseigen collageen ondersteunen.

Op deze manier ondersteun je je huid dus van binnenuit, door het te voorzien van de juiste bouwstenen die bijdragen aan de stevigheid en elasticiteit.

Het werkt een stuk effectiever en is daarnaast in veel gevallen ook goedkoper dan de duurbetaalde dag/nachtcremes.

Op dit moment zijn er 18.647 mensen GEK op hun dagelijkse portie collageen

Wil je meer weten over Collageen?

Lees meer over Collageen Boost en wat het effect is van dit voedingssupplement.

collageen assortiment foodie

Plaats een reactie