Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Straal als nooit tevoren
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen voor je huid, haar en nagels

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Collageen en Cellulite: Werkt het?

Heb jij last van cellulite en vraag je je af of collageen ook werkt daarvoor? Lees dan snel verder want wij hebben het antwoord voor je!

Wat is cellulite?

Als eerste moeten we even twee woorden die op elkaar lijken uitleggen want ze worden vaak door elkaar gehaald:

 • Cellulitis
 • Cellulite

Gezondheidsplein.nl geeft aan dat cellulitis een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Het komt vooral voor op de benen, maar het kan ook voorkomen op de armen of in het gezicht. 

Dus cellulitis is een ontsteking van de huid.

Met cellulite wordt een bobbelige structuur in de huid en het onderhuidse bindweefsel bedoeld. Ze noemen het ook wel een sinaasappelhuid.

Cellulite omvat meerdere oorzaken waaronder (1, 2):

 • genetisch aanleg
 • geslachtsverschillen
 • leeftijd
 • etniciteit
 • dieet
 • zittende levensstijl
 • zwangerschap

Cellulite wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van overtollig onderhuids vet dat uitpuilt in de dermis (de lederhuid), bloed, lymfevaatstelsel en veranderde extracellulaire matrix (ECM) in de huid.

Hoewel cellulite vaak voorkomt bij gezonde niet-obese patiënten, wordt het verergerd door overgewicht. 

Er is namelijk een positief verband tussen cellulite en het BMI (Body Mass Index).

Twee onderzoeken meldden dat getroffen personen met een hogere BMI een zwakkere, minder dichte bindweefselstructuur hebben. 

Dit leidt tot een stijging van vetweefsel in de lederhuid (3, 4).

Er zijn verschillende methoden voorgesteld voor de behandeling van cellulite, waaronder (5, 6, 7): 

Er zijn echter weinig wetenschappelijk gerapporteerde studies die onderzoeken in hoeverre deze methoden de cellulite verbeteren.

In de wetenschap is algemeen aanvaard dat huid- en onderhuids bindweefsel, dat verzwakt is door een gewijzigde en ongeordende extracellulaire matrix, een sleutelrol speelt in de pathofysiologie van cellulite en bijdraagt aan de sinaasappelhuid.

Daardoor kunnen methoden die gericht zijn op het herstellen van de normale structuur van de lederhuid en het onderhuidse weefsel een zinvolle benadering zijn om de conditie van cellulite te verbeteren (8, 9, 10, 11).

Laten we eens kijken naar collageen als behandelingsmethode op de huid.

De werking van collageen op de huid

Voedingssuppletie met collageenpeptiden heeft een opmerkelijk stimulerend effect op het cellulaire metabolisme van de huid aangetoond (12). 

Hierdoor kan de opbouw van eiwitten in de extracellulaire matrix worden verbeterd en dus het herstel van de huidstructuur plaatsvinden.

Collageenpeptiden zijn een biologisch beschikbaar voedingssupplement zonder bijwerkingen. 

Deze zijn afgeleid van natuurlijke collageen door warmte denaturatie en verdere enzymatische hydrolyse (1314).

Door specifieke en complexe meerstapshydrolyse ontstaan biologisch actieve collageenpeptiden, waarvan is bewezen dat ze het huidmetabolisme stimuleren en een positief effect hebben op de huideigenschappen (1516).

Algemeen wordt aangenomen dat collageen in het maagdarmkanaal wordt afgebroken tot aminozuren voordat ze in het bloedcirculatiesysteem worden opgenomen (17, 18). 

Maar er is wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat peptiden ook gedeeltelijk intact kunnen worden opgenomen (19, 20).

Daarom kunnen oraal ingenomen collageenpeptiden de darmbarrière passeren en de bloedsomloop binnendringen, vanwaar ze naar de huid worden getransporteerd (21, 22, 23).

De inname van specifieke bioactieve collageenpeptiden (BCP) stimuleerde het huidmetabolisme van ratten door de collageenexpressie van type I en IV te verhogen en de MMP-2-activiteit te verminderen (24).

MMP-2 staat voor matrix metalloproteinase en is een enzym wat zorgt voor de afbraak van de extracellulaire matrix.

Bovendien toonde dit onderzoek een opmerkelijke verbetering van de huidelasticiteit aan bij gezonde vrouwen die gedurende 8 weken 2,5 g/dag collageenpeptiden hadden ingenomen.

In een ander klinisch onderzoek werd een significante toename van het collageen type I en elastinegehalte waargenomen in de huid van vrouwen die gedurende 8 weken 2,5 g  collageenpeptiden per dag gebruikten.

Op basis van bovenstaande studies die de werkzaamheid hebben aangetoond van collageenpeptiden bij het verbeteren van de huidstructuur en huidelasticiteit, kan worden gespeculeerd dat de orale suppletie van collageen ook een positief effect kan hebben op de door cellulite aangetaste huid.

In deze klinische studie werd voor het eerst de invloed van collageen-inname op de behandeling van cellulite bij normale vrouwen en vrouwen met overgewicht onderzocht na 6 maanden dagelijkse inname.

Laten we eens kijken wat de resultaten zijn.

De werking van collageen op cellulite

Het onderzoek betrof een dubbelblind, gerandomiseerd en placebo-gecontroleerd onderzoek naar het effect van collageenpeptiden op:

 • de cellulite op de heupen
 • het profiel van het huidoppervlak
 • de dichtheid van de huid

Een totaal van 105 vrouwen met een matige hoeveelheid cellulite op de heupen waren betrokken in de studie.

Deze groep werd verdeeld in twee groepen: 

 1. die een dagelijkse dosering van 2,5 gram collageen kregen
 2. die een placebo kregen in de vorm van maltodextrine

Beide groepen werden geclassificeerd naar aanleiding van hun BMI. Je kreeg de label “normaal gewicht” als je BMI lager was dan 25 en “overgewicht” als het hoger was dan 25.

Zeven dagen voor de behandeling en tijdens de behandeling waren ook een aantal regels:

 • huidproducten mochten niet gebruikt worden
 • verandering in huidverzorgingsroutine was verboden
 • je mocht niet veel in aanraking komen met UV-straling (dit heeft een negatief effect op de lichaamseigen collageen productie)
 • je mocht niet gebruik maken van sauna’s of zwembaden en sporten mocht ook niet
 • massages mocht ook niet
 • verandering in lifestyle of voedingspatroon was ook verboden

In de groep met een normaal gewicht heeft het onderzoek aangetoond dat de cellulite op de heupen met 5,3% is verminderd na drie maanden t.o.v. de placebogroep. Na zes maanden is het zelfs verminderd met 9% in vergelijking met de placebogroep.

Bij de groep met overgewicht trad er ook vermindering plaats maar met een lager percentage van 4% na zes maanden.

Met betrekking tot het profiel van de huidoppervlakte is het verminderd met 8% na zes maanden in vergelijking met de placebogroep.

Ook de dichtheid van de huid is positief beïnvloed.

Conclusie

Werkt collageen voor de vermindering van cellulite? Wetenschap heeft in ieder geval aangetoond dat het nemen van 2,5 gram collageen peptiden goed werkt voor vrouwen die een matige vorm van cellulite hebben op de heupen.

Ook werkt het beter bij vrouwen die een BMI onder de 25 hebben.

Dus heb jij overgewicht dan werkt het ook maar het is minder effectief wat betekent dat je er langer over doet om hetzelfde resultaat te behalen.

Nu is het jouw beurt.

Op dit moment zijn er 18.647 mensen GEK op hun dagelijkse portie collageen

Wil je meer weten over Collageen?

Lees meer over Collageen Boost en wat het effect is van dit voedingssupplement.

collageen assortiment foodie

Plaats een reactie