Waarom het aanvullen van collageen in voeding cruciaal is.

Er is een quote die wordt toegeschreven aan de Amerikaanse wijsgeer Benjamin Franklin die luidt:

“Niets is zeker behalve de dood en belastingen”

Anno 2019 kunnen we deze quote een welverdiende update geven, want naast de dood en belastingen is ook zeker dat je lichaam na je 25e levensjaar langzaam het vermogen ziet verminderen om lichaamseigen collageen te produceren.

Waarom het aanvullen van collageen in voeding cruciaal is

Oftewel, je kunt naast je belastingen dus ook verwachten dat je, naarmate je ouder wordt, door het leven gaat met minder elastische huid (dus rimpels), krakende gewrichten en misschien zelfs een ontregeld spijsverteringskanaal. Ook dunner haar en broze nagels kunnen in het verschiet liggen.

Het is de tand des tijds waar jouw lichaam mee te maken heeft en niemand ontkomt aan dit natuurlijke verouderingsproces.

Het menselijk lichaam ondergaat een dynamische veroudering en een geleidelijk verlies van collageenproductie is daar onontkoombaar onderdeel van. (1)

Omdat je lichaam dus steeds meer moeite heeft om de collageenvoorraad te herstellen in de huid, haren, nagels, bindweefsels en botten kan het dus een steuntje in de rug gebruiken.

Dit kun je doen op verschillende manieren. Deze gaan we nu bespreken.

Collageen en Vitamine C

Een van de manieren is door je te verzekeren van voldoende vitamine C. Vitamine C is namelijk nauw betrokken bij het proces van collageensynthese, de aanmaak van collageen dus.

Je hebt vast wel eens gehoord over de zeevaarders uit de 17e eeuw die lange ontdekkingsreizen maakten op schepen. Ze brachten soms wel maanden door zonder vers fruit en groenten, waardoor ze een tekort aan vitamine C opliepen.

Het resultaat was scheurbuik. Een aandoening waarbij wondjes in de huid niet genezen en tandvlees aftakelt. Het was een direct zichtbaar resultaat van het onvermogen van het lichaam om nog lichaamseigen collageen te produceren.

Scheurbuik en vitamine C

(bron: BBC.com)

Uiteindelijk ontdekte de Britse arts James Lind dat scheurbuik eenvoudig viel tegen te gaan door de bemanning van schepen te voorzien van fruit en/of groenten. Gewapend met citroenen en sinaasappels trok Lind ten strijde tegen scheurbuik.

Vitamine C is cruciaal is voor de aanmaak van collageen.

Gelukkig krijgen we tegenwoordig vrij makkelijk vitamine C binnen. Verse groenten en fruit zijn immers overal verkrijgbaar.

Verse groenten en fruit

(bron: usda.gov.)

Waar we tegenwoordig een overvloed aan fruit en groenten beschikbaar hebben, lijkt een ander onderdeel van ons dieet ondergeschoven te zijn door de jaren heen.

De grondstoffen voor de aanmaak van lichaamseigen collageen kunnen met name worden gevonden in specifieke dierlijke voedingsmiddelen, namelijk de delen van een dier die ook rijk zijn aan collageen.

De botten, kraakbeen, pezen, beenmerg. Het zijn ontzettend voedzame delen van een dier.

Waar onze voorouders, de jager-verzamelaars uit de prehistorische periode, nog een dier letterlijk met van kop tot staart opaten, vind je tegenwoordig in de supermarkt voornamelijk spiervlees.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijke collageen binnenkregen via hun dieet.

Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus.

En dit is zonde. Deze eenzijdige manier van vleesconsumptie is een verspilling van de waardevolle voedingsstoffen die andere delen van een dier te bieden hebben.

Nu hoef je gelukkig niet als een verwilderde neanderthaler te gaan knauwen op het bot van een karbonade. Er zijn andere, makkelijkere en (wellicht) smakelijkere manieren om het waardevolle collageen binnen te krijgen.

Collageen en bottenbouillon

(bron rd.com)

Collageen en Bottenbouillon (Bone Broth)

Met de opkomst van de Paleo eetwijze heeft bottenbouillon ook zijn plekje teruggewonnen in de gezondheidskeuken.

Bottenbouillon is een zeer voedzame bron van collageen, gelatine, glycine en kalium. Vanwege de lange bereidingstijd van (24 tot 48 uur), worden de nutriënten langzaam gegaard en niet ‘kapot gekookt’.

Hierdoor ben je verzekerd van een hoge biologische beschikbaarheid van alle voedingstoffen in de bouillon.

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met de consumptie van bottenbouillon:

 • Goed voor het spijsverteringskanaal. De gelatine uit de bouillon helpt de darmwand te repareren en beschermen (2)
 • Ontstekingsremmende eigenschappen vanwege de aanwezige aminozuren glycine en arginine in de bouillon (3)
 • Goed voor gewrichten vanwege de gelatine en collageen. Ook bevat Bottenbouillon glucosamine en chondroitine. Dit zijn stoffen die hebben bewezen de klachten van artritis te verminderen (4) (5) (6) (7)
 • Verzadigende effect ondanks lage caloriewaarden. Ondanks dat bottenbouillon caloriearm is, heeft het wel een verzadigend effect vanwege de aanwezige gelatine in de soep (8)

Collageen en Gelatine

Gelatine komt dus voor in de bovengenoemde bottenbouillon.

Maar je kunt het ook in korrels kopen of in velletjes. Deze kun je vervolgens gebruiken om recepten mee te maken. Met name bij mensen die het ketogeen dieet volgen wordt gelatine gebruikt om koolhydraatarme snacks mee te maken.

Denk bijvoorbeeld aan de snacks zoals de bekende gekleurde Haribo-beertjes, maar dan zonder suiker.

Voor de beste opneembaarheid en gebruiksvriendelijkheid: Collageen Hydrolysaat

Gelatine is een gekookte en redelijk goed verteerbare vorm van collageen. Maar als je verzekerd wil zijn van de best verteerbare collageen dan is gehydrolyseerd collageen dé uitkomst.

Gehydrolyseerd collageen is onder invloed van speciale enzymen tot kleinere deeltjes afgebroken dan gelatine. Dit proces heet hydrolyse.

Deze kleinere deeltjes heten collageen peptiden, kleine eiwitdeeltjes. Doordat deze eiwitdeeltjes klein zijn worden ze makkelijker afgebroken in de maag tot aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens in de dunne darm opgenomen.

Aminozuren zoals glycine en (hydroxy)proline zijn royaal aanwezig in collageen hydrolysaat. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor de aanmaak van lichaamseigen collageen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk lichaam niet genoeg glycine aanmaakt om de aanmaak van lichaamseigen collageen te ondersteunen. Een regulier dieet vult dit niet genoeg aan.

Gemiddeld kan een persoon 3 gram glycine aanmaken. Dit maakt van glycine een semi-essentieel aminozuur.

Dit betekent dat het een deel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid glycine door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar dat de rest moet worden aangevuld vanuit voeding.

Deze 3 gram lichaamseigen glycine wordt over het algemeen aangevuld met 1.5 tot 3 gram uit voeding, terwijl er rond de 15 gram glycine nodig is voor alle lichamelijke processen op een dag (9).

Een tekort van 10 gram glycine lonkt dus.

Er zijn verschillende onderzoeken die glycine en collageen hydrolysaat koppelen aan:

Ben je klaar om de gevolgen van collageentekort te bestrijden?

Een tekort aan collageen kan leiden tot een reeks vervelende symptomen zoals broze nagels, dof haar, een futloze huid en pijnlijke gewrichten. Maar het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen.

Stel je voor dat je weer sterke nagels, glanzend haar en soepele gewrichten hebt. Klaar om de gevolgen van collageentekort aan te pakken? Klik hieronder en ontdek hoe Collageen Boost je kan helpen!

1-Pack Collageen Boost

4 gedachten over “Waarom het aanvullen van collageen in voeding cruciaal is.”

 1. Graag wat meer uitleg en informatie.

  • Hi Devos,

   Op welk onderdeel uit het artikel zou je specifiek verdieping willen? Wij hebben veel artikelen op de site staan, als je meer wil weten is aan te raden ook eens naar de andere artikelen te kijken 🙂

   Groetjes Anna

 2. De verwijzingen hierboven werken niet (10,11,15,16 etc. Alleen die van Collageen 😔)

  • Hi Yvonne, klopt dit moeten we nog updaten! Komt in orde!

Reacties zijn gesloten.