Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Collageen Smoothies
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen door DIRECT te beginnen met onze collageen smoothie recepten.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Viscollageen vs. Rundercollageen: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten

Collageen is per definitie een dierlijk product. Je zult in plantaardige bronnen dus geen collageen aantreffen.

Er zijn verschillende soorten collageen te verkrijgen die afkomstig zijn van verschillende dierlijke bronnen (denk aan runderen, varkens, kippen en vis).

Het collageen dat wordt verkregen uit de pezen, botten, huiden, bindweefsels en het kraakbeen van deze dieren bestaat uit verschillende collageen typen:

 • Huid bevat Type I en Type III
 • Pezen bevatten alleen type I
 • Kraakbeen bevat Type II

Afhankelijk van de oorsprong van de collageen bevat een collageen product dus bepaalde typen collageen.

Twee veel gebruikte soorten zijn viscollageen en rundercollageen. In dit artikel gaan we de overeenkomsten en verschillen bespreken tussen deze twee soorten.

Hoe wordt rundercollageen gemaakt?

(bron: fineartamerica.com)

De Productie van Rundercollageen

Rundercollageen wordt verkregen uit runderen en is de meest gebruikte bron voor collageen supplementen.

Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken. Tijdens dit proces wordt deze gelatine kleiner gemaakt tijdens een proces dat hydrolisatie heet.

Tijdens dit proces wordt het collageen behandeld met speciale enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Deze enzymen breken het collageen af tot collageen peptiden.

Dit wordt ook wel gehydroliseerd collageen genoemd of collageen hydrolysaat.

Het resultaat is een uiterste fijn poeder dat gemakkelijk oplost in drankjes, koud of warm. Dit in tegenstelling tot reguliere gelatine dat alleen oplost als het in aanraking komt met warme vloeistoffen.

Hoe rundercollageen werkt

Rundercollageen bestaat voornamelijk uit Type I en Type III collageen. Deze twee soorten collageen spelen een grote rol in de groei en het herstel van botten en de huid.

Belangrijk bij de aanmaak van lichaamseigen collageen is vitamine C, daarnaast heeft het lichaam een voorraad aan aminozuren zoals glycine en proline nodig.

Een van de voedingsbronnen die het rijkst is aan deze specifieke aminozuren is collageen!

Door collageen hydrolisaat te gebruiken voorzie je je lichaam dus van de juiste bouwstoffen om het herstel en aanmaak huid, haar, nagels, pezen en botten te verstevigen en ondersteunen.

Onderzoeken hebben onder anderen de volgende gezondheidsvoordelen vastgesteld bij het gebruik van rundercollageen:

 • Verbeterde gezondheid van het darmstelsel. Collageen is rijk aan glutamine. Dit aminozuur kan de symptomen van een lekkende darm tegengaan. Dit specifieke aminozuur is namelijk betrokken bij het herstel van de darmwand en kan kleine gaatjes in de darmwand repareren. (1)   
 • Beter herstel van intensieve sporttrainingen vanwege aanwezige aminozuren in collageen (2)
 • Collageen kan je spierkracht verbeteren. Collageen kan het gebruik van energiedeeltjes genaamd ATP in je lichaam efficiënter doen verlopen. Dit zorgt voor een verbeterde spierkracht. (3)
 • Verminderde gewrichtspijn. Rundercollageen kan de aanmaak van kraakbeen stimuleren (4). Kraakbeen is het weefsel dat een dempende functie heeft in gewrichten. Het vormt een kussentje tussen gewrichten en zorgt zo voor een soepel gewrichtsfunctie.

Naast de bovenstaande bevindingen zijn er verschillende onderzoeken die het aminozuur glycine en collageen hydrolisaat koppelen aan:

We hebben nu de productiemethode van rundercollageen besproken en daarnaast ook de wetenschappelijke ondersteunde gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet. Maar hoe zit het dan met collageen die afkomstig is uit de zee?

Het is tijd om viscollageen te bespreken.

Hoe wordt viscollageen gemaakt?

(bron: price-pottenger.org)

De Productie van Viscollageen

Van oudsher worden er al soepen en bouillons getrokken van visbeenderen door mensen uit verschillende traditionele culturen.

Vooral in het tijdperk dat de mens nog een jager-verzamelaar was werden dieren van kop tot staart gegeten. De mensen maakte volledig gebruik van alles wat een gevangen zoogdier te bieden had, hetzelfde gold dus voor de visvangst.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijk collageen binnenkregen via hun dieet.

Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus. Ook bij de consumptie van vis is dit het geval.

Een lekker stuk zalmfilet, kibbeling, kabeljauwfilet, paling. Veel mensen beschouwen het als delicatessen, maar dan wel zonder de graatjes en botjes!

Organen, bindweefsels en botjes worden bijna niet gegeten. Daarom worden er bijvoorbeeld capsules met levertraan gemaakt uit kabeljauwlever. Op deze manier krijgen mensen toch de waardevolle vetzuren binnen uit de lever van een vis.

Hetzelfde geldt voor de huid, botjes en graatjes van vissen. Hier wordt viscollageen van gemaakt.

Het productieproces is gelijk aan dat van rundercollageen. De delen van de vis die normaliter worden weggegooid, zoals de huiden, worden ook gehydrolyseerd door middel van de protease-enzymen.

Hoe viscollageen werkt

De werking van viscollageen is gelijk aan die van rundercollageen. Het ondersteunt de productie van lichaamseigen collageen door de cruciale bouwstoffen te leveren in de vorm van aminozuren.

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type I collageen. Daarnaast is viscollageen rijk aan hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels (16).

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

 • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht (17)
 • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan.
 • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken (18). Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren hiermee celveroudering tegengaan.

Duidelijk is dus dat viscollageen een bewezen werkzaamheid kent.

Daarnaast zijn er ook studies die aanstippen dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede (19).

Maar nu vraag je je wellicht af… Welke type collageen kun je het beste kiezen??

Rundercollageen versus Viscollageen: Welke kun je het beste nemen?

Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel.

Volgens sommige onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid.

Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is het belangrijkste aspect dat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt.

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je, wanneer je bijvoorbeeld een vis- en schaaldierenallergie hebt, kiest voor de rundervariant van collageen hydrolysaat.

88 gedachten over “Viscollageen vs. Rundercollageen: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten”

 1. Mag je s’morgens viscollageen innemen en s’avonds rundercollageen? (Combinatie van beide dus)

  Beantwoorden
 2. Beste,

  Is het collageenpoeder van vital proteins ok?

  Beantwoorden
  • HI Annelies,

   Vital Proteins brengt hoogwaardige collageensupplementen op de markt. Ze bieden een aantal verschillende soort aan, maar is in kwaliteit vergelijkbaar met
   Collageen Boost van Foodie. De Collageen van Foodie is een Collageen van grasgevoerde runderen met natuurlijke Vitamine C van de Acerola kers en Hyaluronzuur 🙂

   Beantwoorden
 3. wat is het verschil met bijvoorbeel revitaltrax en dit merk?

  Beantwoorden
  • Zover ik het product kan beoordelen zit er in 1 dosering 5 gram Collageen eiwitten. In de Collageen van Foodie 7,5 gram. Revitaltrax heeft er zink en biotine aan toegevoegd. Ze bevatten beide vitamine C, de Foodie formule bevat vitamine C van de Acerolakers en in de formule van Foodie zit Hyaluronzuur. Dit zorgt voor de juiste vochtbalans en dat het vocht in de huid ook vastgehouden wordt.

   Foodie biedt een 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie, dat biedt Revitaltrax zover ik zie niet 🙂

   Beantwoorden
 4. Hoi,
  Ik slik verschillende supplementen namelijk: L-Arginine, L-Glutamine, Vitamine E, Vitamine C, Vitamine B complex, Zink, L-Lysin, L-Threonine, L-Proline, Glycine, L-Leucine voor de huid. Is het nodig om nog extra Collageen erbij te nemen?

  Beantwoorden
  • Hoi Bianca,

   Interessante vraag!

   Collageenpoeder bevat alle aminozuren compleet zoals de natuur het te bieden heeft. Zo te lezen heeft iemand je begeleid bij bepaalde huidproblemen en zijn jullie met een reden tot deze samenstelling van supplementen gekomen. Wellicht zou je de vraag nog bij deze persoon neer kunnen leggen 🙂

   Beantwoorden
 5. Hallo, kan ik viscollageen gebruiken bij histamine intolerantie?

  Beantwoorden
  • Hi Renske,

   Als je gevoelig bent voor histamine, is het verstandig om voorzichtig te zijn bij het gebruik van viscollageensupplementen en eerst te overleggen met een arts of diëtist. Het bevat doorgaans niet veel histamine, maar kan natuurlijk een reactie veroorzaken.

   Beantwoorden
 6. Kan je de beide collageen producten, rund en vis collageen, samen gebruiken zodat je de 3 types kan opnemen?

  Beantwoorden
 7. Is de collageen van Revitrax goed? Heb net een maanddosis aangekregen, ik ken er eigenlijk niet zoveel van, hen hiervoor viscollageen van Arctic Blue genomen,2 potten, zie geen verschil aan men hui,daarom was ik overgestapt op de rundercollageen, is de foodie die jullie aanbevelen beter dan revitrax? Vind revitrax wel vrij prijzig

  Beantwoorden
  • Hi Gerda, dank voor het vragen! Die van Revitrax is soortgelijk aan die van Foodie. Wat wij tof vinden aan Foodie is hun 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie. Dus je kan het gewoon uitproberen en merk je niks binnen 60 dagen dan kan je ze mailen en dan krijg je zonder pardon je geld terug 🙂

   Beantwoorden
 8. Is er kans op prionziekte (BSE / gekkenkoeienziekte) bij consumptie van collageen? Bedankt!

  Beantwoorden
  • Hi Tina, dankjewel voor het vragen! Dit onderzoek van vorig jaar heeft aangetoond dat ze 99-100% zeker zijn dat er geen nieuwe BSE cases komen na consumptie van collageen 🙂

   Beantwoorden
 9. Ik gebruik al een paar jaar viscollageen, voor mijn knieen. Als ik het niet gebruikt dan komt het pijn weer terug. Helaas is mijn voorraad op en de viscollageen is tijdelijk niet te bestellen.
  Waanneer is hij weer?

  Beantwoorden
  • Hi Marzie, vervelend om te horen dat de voorraad op is! Wij verkopen geen viscollageen. Wel rundercollageen. Je kan dat altijd proberen en mocht het binnen 60 dagen niet bevallen dan krijg je je geld terug. Dan heb je in ieder geval weer voorraad thuis. Je kan het hier bestellen met korting: https://collageen.nl/

   Beantwoorden
 10. Hoi, er is ons Callagen van physalis voorgesteld. Is dit goed spul?

  Beantwoorden
  • Hee Bart! Welk product is dat exact? Kan je eens een linkje sturen 🙂

   Beantwoorden
 11. Wat een fijne site. Ik vroeg me af of natief viscollegeen beter is dan gehydrolyseerd viscollegeen?

  Beantwoorden
  • Hi Dianne! Super om te horen 🙂 Wat bedoel je met “natief”? Niet eerder van gehoord 🙂 Wacht op je antwoord!

   Beantwoorden
   • Dat is de ongedenatureerd versie. Met de volledige structuur van het eiwit intact. Niet opgebroken in de kortere peptide zoals de gehydrolyseerde.

    Beantwoorden
    • Ah thnx Tony!

     Dianne (mocht je dit lezen) natief/ongedenatureerde collageen is beter dan gehydrolyseerd in het geval er sprake is van een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem bijvoorbeeld het kraakbeen tussen de gewrichten aanvalt en vernietigd (waardoor je dus last krijgt van gewrichtspijnen).

     Natieve collageen zorgt er namelijk voor dat de immuunreactie wordt uitgeschakeld waardoor kraakbeen niet wordt aangevallen. Hierdoor is er weer ruimte voor het lichaam om het al bestaande collageen te gebruiken om kraakbeen op te bouwen en versterken.

     Hiervoor heb je natuurlijk wel een opslag collageen nodig. Je lichaam maakt vanaf de 20-er jaren steeds minder collageen aan. Om deze collageen aan te vullen heb je gehydrolyseerde collageen nodig.

     Dus als je geen auto-immuunziekte hebt dan hoef je ook geen natieve collageen in te nemen. Maar heb je wel een auto-immuunziekte en je bent jong dan hoef je alleen natieve collageen te nemen, en naarmate je ouder wordt heb je naast natieve ook gehydrolyseerde collageen nodig om het collageen aan te vullen.

     Kan je hier wat mee?

     Beantwoorden
 12. Vraagje: ken je producten van Ellixer?Viscollageen.
  Gr. Rianne

  Beantwoorden
 13. Beste M, wat een fijne site is dit en heel duidelijk. Ik zou heel graag willen weten wat de werken van groenlipmossel is. Deze heb ik nu besteld ivm peesontsteking en slijmbeurs die vaak terug komt, ik hoor veel goede verhalen over het type 1 collageen, wat deze in hoge dosering zou moeten bevatten. Graag jouw mening hierover.

  Beantwoorden
  • Dag V.D. Ende! Dankjewel 🙂 De groenlipmossel wordt gebruikt voor z’n onstekingsremmende eigenschappen. Deze zie je vaak terug in supplementen tegen artrose bijvoorbeeld. Erg benieuwd waar de verhalen vandaan komen dat het uberhaupt collageen bevat. Dat is namelijk niet het geval. Wel zijn er best wel wat groenlipmossel producten waar ook collageen aan is toegevoegd. Ik kan me voorstellen dat mensen daardoor denken dat groenlipmossel zelf dan ook collageen bevat 🙂

   Beantwoorden
   • Wat afschuwelijk dat we onze huid in conditie kunnen houden door koeien en vissen hiervoor dood te maken!
    Vreselijk!
    Dat zouden meer mensen moeten weten en hoe bestaat het dat er nog geen plantaardig alternatief is!

    Beantwoorden
    • Hee Katy, ik snap het.. en het komt omdat collageen eiwitten per definitie een dierlijk bron is. Planten bevatten geen collageen.

     Beantwoorden
     • Als ze toch al geslacht worden voor het vlees kan je dat er net zo goed ook maar uithalen.

     • Ja toch 🙂

 14. Hi,
  Ik zou graag viscollageen willen genruiken tegen rimpels en voor huid en haar.
  Welk type, merk collageen kan ik het beste gebruiken? Mardanti of een ander en zoja waarom? Harteijke groet, Nathalie

  Beantwoorden
  • Hee Nathalie, eerlijk gezegd heb ik nog geen enkele viscollageen product gevonden waar mij voorkeur naartoe gaat. Of er wordt niet gecommuniceerd wat de ingredienten zijn zoals Mardanti (of ik moet eroverheen hebben gekeken – zij hebben trouwens ook hun teksten letterlijk gekopieerd van onze site wat ook niet erg professioneel is) of van diegene die het wel communiceren ben ik niet tevreden met de extra dingen die ze er door doen. Waarom wil je graag viscollageen gebruiken? Is het alleen vanwege de opneembaarheid of..?

   Beantwoorden
   • Heb je al eens naar het Collagen Elixer van Isagenix gekeken? Ingrediënten worden goed aan gegeven, en bevat als het goed is geen onnodige extra dingen!

    Beantwoorden
    • Hee Amber, thnx voor je input! Ken het niet en heb even gekeken. Zit zeker wel “troep” in (alle dikgedrukte) 😉 :

     Ingrediënten: Water, appelsapconcentraat (Malus
     domestica), marine collageen van wilde vangst (vis),
     verdikkingsmiddel (arabische gom), stabilisator (citroenzuur),
     natuurlijke aroma’s, L-ascorbinezuur, goji-extractpoeder
     (Lycium barbarum), aloë vera sappoeder (Aloe vera),
     extract van acerolabessen (Malpighia glabra), emulgator
     (zonnebloemlecithine), zinkgluconaat, kamilleëxtract
     (Matricaria chamomilla), zoetstof (steviolglycosiden), D-biotine.

     Alle andere ingredienten zijn ook niet nodig.

     Het enige wat van belang is in dit product is collageen en vitamine C (L-ascorbinezuur/extract van acerolabessen) 🙂

     Beantwoorden
  • Heb je hier ervaring mee en wat maakt deze tot een goed product? 🙂

   Beantwoorden
 15. Ch…hoi, ik gebruik de runds collageen van Kosher( great lakes gelatine co) is dit merk ook goed?

  Beantwoorden
 16. Hallo, is de rundgelatine 100 % veilig ivm creutzfeldt_jacob.? Dankjewel

  Beantwoorden
 17. Hoi..net rundercollageen bij jullie besteld
  Heb me laten wijsmaken hoe minder andere ingrediënten er in zitten hoe beter..
  Rundercollageen samen met vit c .. du
  Maar las daarnet dat het beter ZOU zijn met inname proline en nog iets in die aard
  Klopt dit ?
  Neem ook al glutamine vr mijn darmwand te beschermen..niet teveel van het goede ? Tnx

  Beantwoorden
  • Hee Griet, dankjewel!! Niet alleen in dit geval geldt hoe minder hoe beter maar in alles. Maaltijden waarbij je een pakje zakje gebruikt zit ook heel veel toevoegingen in wat je liever niet wilt. Beste is om diezelfde maaltijd met verse producten te maken 🙂

   Wat betreft proline. Collageen Boost bevatten de belangrijke aminozuren o.a. proline. Dus dat hoef je niet extra te nemen.

   En of het teveel van een goede is. De Collageen Boost bevat per dosering 1.11 gram glutamine. Algemene adviesdosering van Orthokennis (de specialist op gebied van de werking van voedingsstoffen op het lichaam): 5-14 gram/dag tot een (tijdelijk) maximum van 0,3-0,5 gram/kg per dag.

   Hoeveel gram glutamine neem je zelf in?

   Beantwoorden
  • Hoi ik heb nu last van glasvocht loslating in mn rechteroog en heb gelezen dat collageen ook in je oog zit. Heeft t nut om collageen extra te gaan gebruiken en welke dan?

   Beantwoorden
   • Hee Marianne, vervelend om te horen! En dat klopt inderdaad. Je wilt collageen type 1 gebruiken. Dus of het nou rundercollageen of viscollageen is, zolang het type 1 zit je goed 🙂 Dit product waar we een aanbieding op hebben is prima voor jou: http://www.collageen.nl

    Beantwoorden
  • Hey

   Welke collageen is goed om in te nemen vanaf 25 jaar. Voor een betere huid om rimpels tegen te gaan. Liefst een collageen zonder rund.

   Beantwoorden
   • Hi Samira,

    Wij hebben verkopen alleen collageen met rund. Onze collageen boost is de beste voor je huid haren en nagels.

    Beantwoorden
 18. Goedemorgen Hamist, Weet mij even geen raad…ben 46 zie wel dat m’n gezicht en m’n vel steeds ouder worden🙈.

  Maar rund of vis tegen de rimpels en mooiere huid….

  Gebruik nu Revitaltrax 4 wkn, zie totaal niets… Misschien toch overstappen naar Mardanti? Kan je zomaar overstappen. Of juist beiden gebruiken, 1 mnd Revitaltrax andere maand Mardanti? Misschien ook een optie.
  Help…dank je wel,
  Wendy

  Beantwoorden
  • Hee Wendy, goed dat je het even vraagt! Of je nu rund of vis moet nemen is om het even. Ja, vis schijnt beter op te nemen dan rund maar er is veel meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rund en andere indicatoren dan vis. Vanwege een grotere wetenschappelijke draagvlak voor rund hebben wij voorkeur voor rund. Dat gezegd hebbende.. mocht je gevoelig zijn voor rund of vis dan moet je natuurlijk degene kiezen waar je niet gevoelig voor bent.

   Wat betreft de ervaring die je hebt na 4 weken. Welk product van Revitaltrax gebruik je exact? Antwoord op deze vraag helpt me de andere vragen ook te beantwoorden.

   Groetjes,
   Anna van Collageen.nl

   Beantwoorden
 19. Ik heb gelezen dat collageen tegen psoriasis kan helpen. Ik heb dit op mijn hoofdhuid. Hoop dat jullie iets van info hebben.

  Beantwoorden
  • Hi Stefanie, goede vraag! We gaan hier een uitgebreid artikel over schrijven wanneer we het grondig hebben onderzocht. Maar tot nu toe zijn er inderdaad wat artikelen die beweren dat het helpt echter zonder duidelijk te benoemen hoe het mechanisme van collageen inname werkt voor psoriasis of zonder een wetenschappelijke fundering. Ook zijn er een aantal anekdotes van mensen die verlichting ervaren. Dus al met al vinden we tot nu toe (zonder het grondig te bekijken) geen overtuigend bewijs dat het werkt. Dat wil niet zeggen dat je het niet kan proberen. Mocht je het willen proberen dan kunnen we zeker Collageen Boost van Foodie aanraden omdat zij een 60 dagen niet goed geld terug garantie hebben. Zo kan je het in ieder geval “gratis” proberen mocht je er niet tevreden over zijn. Kijk maar eens of het iets is voor je: Collageen Boost

   Beantwoorden
  • Hoi. Ik heb ook psoriasis (artritis psoriatica) en ben nu met pot 6 bezig van mardanti, de viscollageen. Ik was van mening dat je na 1 a 2 potten niet veel kan verwachten, zij zeggen het voor het slapen gaan in te nemen dat is beter, vanaf pot 5 neem ik het sochtends en savonds. Ik heb een minder droge huid en mijn haar en nagelconditie lijkt beter maar mijn psoriasis is niet minder helaas. Ook mijn pees en gewrichts en darm klachten zijn niet beter en ik heb nog steeds dezelfde rimpels 😬. Nu met de mondkapjesplicht (ik werk in de apotheek dus heb deze heel de dag op) heb ik vaak het idee dat ik vis ruik. Ik ga als mijn voorraad op is de rundercollageen proberen

   Beantwoorden
   • Hee Jeannette, nee wij zijn ook van mening dat het geen quick fix is. Het heeft tijd nodig! Erg benieuwd hoe de rundercollageen bevalt 🙂 ga je die van Foodie uitproberen of van Mardanti (of hebben zij geen rundervariant?).

    Groetjes,
    Anna

    Beantwoorden
 20. Hoi, ik heb ook een vraag. Ik heb collageen 1000 mg en zeecollageen 1000 mg. Beide van Holland & Barrett. Ik gebruikte de zeecollageen maar kocht per ongeluk de gewone. Welke is nou type 1, 2 of 3? Ik kocht het om mijn huid te verstevigen. En evt. ook voor sterkere nagels. Welk potje kan ik het beste gebruiken? En welk type 1, 2 of 3? ? Ik eet nooit vis, soms vlees. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
  Groetjes Saskia.

  Beantwoorden
  • Hee Saskia! Haha, ik snap het. Er is zoveeeel! Voor je huid wil je type 1 en 3 hebben. Welke product van H&B nou type 1 en 3 is durf ik niet te zeggen. Het beste wat je kan doen is even contact opnemen met hun klantenservice. Zij zouden het moeten weten. Of wellicht eerst even op hun productpagina kijken. Daar zou het eigenlijk ook moeten staan! Sorry dat ik je niet direct hiermee kan helpen 🙁

   Beantwoorden
   • Dank voor de reactie. Ik ben al geholpen doordat ik nu weet dat ik type 1 en 3 nodig heb. Op de site van H&B staat voor het ene product info, voor het andere niet. Maar ik kan nu gericht naar producten gaan zoeken. Dank! Evt. nog een tip? Merk maakt mij niets uit.

    Beantwoorden
    • Fijn om te horen Saskia! Graag gedaan 🙂 wij zijn fan van het bedrijf Foodie waarmee we uiteindelijk ook een “partnerschap” hebben. Hier vind je een speciale aanbieding: http://www.collageen.nl
     Je zou die kunnen proberen. Is ook type 1 en 3 😉 Kijk maar of dat iets is voor je!

     Beantwoorden
   • Hallo,
    En hiervoor het met kippenkraakbeen collageen???
    Groetjes Irene

    Beantwoorden
    • Sorry, zat foutje in mijn bericht:
     Ik bedoelde: hoe zit het met collageen uit kippenkraakbeen?

     Beantwoorden
     • Hoi Irene,

      Bedoel je welk type collageen dit is? Dit is type 2. Mocht ik je verkeerd begrijpen dan hoor ik het graag 🙂

 21. Ik hoorde dat rundercollageen ook goed voor je ogen is ( zie volzicht.nl) Geldt dat ook voor viscollageen?

  Beantwoorden
  • Goeie vraag Dick! Yes, dit geldt voor elke collageen bron 🙂

   Beantwoorden
 22. Goede namiddag,
  Als we verschillende types collageen nemen omdat er verschillende problemen zijn (gewrichten, darmen) – mogen die dan gelijktijdig genomen worden of is dat te veel van het goede ?

  Raad u aan om eens af te wisselen tussen vis en vlees collageen of niet ?

  Af en toe maak ik zelf eens bottenbouillon maar dat is nogal wat werk in vergelijking met het on line bestellen van een poedertje dat in een oogwenk kan geconsumeerd worden.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Hi Elga! Bedankt voor je vragen. Yes, dat mag gelijktijdig ingenomen worden. Alleen bij vitamines en mineralen is er sprake van “teveel van het goede”. Bij eiwitten is dat niet het geval TENZIJ je nierproblemen hebt. Dan wil je over het algemeen niet teveel eiwitten binnenkrijgen (dus ook niet van andere voedingsbronnen).

   Als je ze gelijktijdig neemt dan hoef je niet af te wisselen. Neem je ze apart dan kan je zeker afwisselen om de verschillende gezondheidsproblemen te “behandelen”.

   Kan je hier wat mee Elga?

   Beantwoorden
 23. Hoi,

  Ik had nog een aanvullende vraag; wanneer je (vis)collageen voor de huid inneemt, maakt het dan nog verschil of je type I of type III hebt?
  Nogmaals bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  M. Munnik

  Beantwoorden
  • Hee, yes dat maakt uit voor de uitwerking ervan. Bijvoorbeeld:

   Collageen type 1 is goed voor: huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar, nagels
   Collageen type 3 is goed voor: huid, bloedvaten, weefsels nodig voor wondherstel

   Beantwoorden
 24. Hallo,

  Ik heb ergens gelezen dat sommige deskundigen minder enthousiast zijn over viscollageen omdat dat collageen zich kan ophopen in je spieren/botten, in tegenstelling tot rundercollageen…klopt dit volgens jullie?

  Met vriendelijke groet,

  M. Munnik

  Beantwoorden
  • Hi M. Munnik, hmm daar hebben wij nog niks van meegekregen. Heb je de bron nog toevallig?

   Beantwoorden
   • Hallo Hamist,
    Ja, ik denk ook dat collageen gehydrolyseerd uit vishuid en -graat meer schadelijke stoffen bevat, door de vervuiling van hun habitat??
    Of zie ik iets over het hoofd?
    Met vriendelijke groet,
    M

    Beantwoorden
    • Hi Martina, dat speelt zeker een rol inderdaad. Hoewel dat (nog) niet officieel is vastgelegd.

     Beantwoorden
 25. Ik heb gelezen dat rund collageen is best van koeien die grass eet and vrij rond lopen en hoe gaat dat met vis collageen? Moet vis collageeen vd zee of rivier of wild zijn? Wordt het aangegevn op de verpakking of op internet?

  Beantwoorden
   • Hallo Hamist.
    Aangezien ik geen vlees eet en wel vis, ben ik op zoek naar een goede viscollageen. Maar ik vind de zoektocht best lastig en ik probeer de commerciele trucjes te omzeilen. Ik lees op jullie site dat het goed om erop te letten dat er niet allerlei extra ingredienten in moeten zitten, maar eigenlijk zo puur mogelijk. Nu heb ik een ingredientenlijst van de Marine collageen van Planet Paleo (zie hieronder). Is dit oke/normaal of zijn dit al teveel toevoegingen? Deze spreekt me nml wel aan i.v.m. de wild gevangen vis.

    Samenstelling van Planet Paleo Marine Collagen:
    Elke sachet (= 7,5 gram) bevat:
    Viscollageen (Type I)* 7500 mg
    Alanine 8,3%
    Arginine 8,9%
    Asparaginezuur 5,1%
    Cysteine 0,03%
    Glutaminezuur 11,6%
    Glycine 20,9%
    Histidine 1,3%
    Hydroxylysine 1,5%
    Hydroxyproline 10,5%
    Isoleucine 1,5%
    Leucine 2,6%
    Lysine 3,5%
    Methionine 0,8%
    Fenylalanine 2,3%
    Proline 12,6%
    Serine 3,5%
    Threonine 2,7%
    Tyrosine 0,4%
    Valine 2,0%

    Ik hoor het heel graag, zou me erg helpen. Bij voorbaat hartelijk dank.

    Beantwoorden
    • Hee Ilja! Zo te zien ben je goed bezig hoor 😀 Wat maakt de zoektocht lastig voor jou? Mss kunnen wij er een artikel over wijden om ook anderen te helpen die het een uitdaging vinden. Dat gezegd hebbende: deze samenstelling ziet er goed uit. Wat je hier ziet is het aminozuurprofiel van het collageeneiwit. Elk eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Dus dit zijn geen toevoegingen. Zo te zien is het dus alleen viscollageen type 1 wat hartstikke prima is! Enige wat ik stiekem mis is enkel de toevoeging vitamine C. Maar als je voldoende haalt uit fruit of via een supplement dan is het helemaal prima 🙂 Vitamine C ondersteunt namelijk de collageenproductie verder. Heb je hier wat aan Ilja?

     Beantwoorden
 26. Kan ik alle 3 of medere typen collageen nemen? In welke Vis of Rund Collageen zitten alle collagenen die we nodig hebben? Ik wil graag collageen voor de huid, buik of darm en gewrichten. Welke merk vd Vis en Rund collageen is best te nemen?

  Beantwoorden
  • V: kan ik alle 3 of meerdere typen collageen nemen?
   A: Ja.

   V: In welke vis of rund collageen zitten alle collagenen die we nodig hebben?
   A: “wat we nodig hebben” verschilt per persoon.

   Je hebt aangegeven dat je voor de huid (type 1 & 3), darmen (type 1 & 3) en gewrichten (type 2) wilt gebruiken. Dan moeten we kijken of er 1 product is die alle type 1, 2 en 3 bevat OF 2 producten die 1 & 3 bevatten en een ander die type 2 bevat (dit is over het algemeen van kip gemaakt).

   V: welk merk van de vis en rund collageen is best te nemen?
   A: Op basis van bovenstaande en een flinke zoektocht kan ik jou deze 2 producten adviseren:

   Type 1 en 3 – Rundcollageen: https://www.foodie.nl/product-categorie/collageen-boost/
   Type 2 – Kipcollageen: https://www.vitaminesperpost.nl/collageen-complex

   Ik kon geen viscollageen vinden die type 1 en/of 3 bevat daarom gekozen voor een runder collageen.

   Beantwoorden
 27. Bevat Vis collageen ook typ 1, 2 en 3 ? Welke merk vis collageen is best?

  Beantwoorden
  • Hee Len, ligt er aan welk deel van de vis is gebruikt voor de collageen. Huid bevat Type I en Type III, Pezen bevatten alleen type I en Kraakbeen bevat Type II.

   Welk merk het beste is is afhankelijk van de type die je moet hebben. Elke type ondersteunt andere dingen in het lichaam. Waarvoor wil jij het gebruiken?

   Beantwoorden
 28. Ik heb even de verschillen in Collageenpoeder gelezen. Mijn vraag is hoeveel de collageen kost
  van de runderen.
  Ik heb lang zitten zoeken maar heb in de winkel niets kunnen vinden op dit gebied.
  Ik ben met mijn dochter even aan het vergelijken waar wij het beste deze poeder kunnen kopen.
  Ik was gisteren bij Dr, Conger in Eindhoven en deze gaf mij u site op.
  Vervolgens heb ik u even gebeld en ook dat lukte niet.
  Kunt u mij dat even laten weten?

  Beantwoorden
 29. Heel interessant te lezen over Collageen van vis of rundercollageen.
  Ik koop nu zeker al drie jaar bij u de Viscollageen.
  Ik ben zeer tevreden en zie ook de positieve resultaten.
  En wat ook gezegd mag worden is dat ik zeer tevreden bent met de verzending hiervan. Betrouwbaar en een snelle aflevering.

  Beantwoorden
  • Super om te horen Desiree!! Alhoewel wij geen viscollageen maar rundercollageen verkopen 🙂

   Beantwoorden
   • hallo.. ik heb een vraag.. wat voor vis word er gebruikt in vis collageen? zalm?

    Beantwoorden
    • Hee Mick! Thnx voor je vraag. Het kan allerlei soorten vis zijn. Vaak staat het wel op het product. Kan je hier wat mee?

     Beantwoorden
 30. hoe kan het dat viscollageen kennelijk rimpelvorming bestrijdt en runder niet? welk element is daarvan de oorzaak?

  Beantwoorden
  • Hoi M,

   Bij de gezondheidsvoordelen van rundercollageen zie je dat ook ‘Stralende Huid’ staat vermeld. Een van de redenen is dat rimpelvorming ook wordt tegengegaan.

   Rundercollageen kent dus, net als viscollageen, een werking tegen rimpelvorming.

   Beantwoorden

Plaats een reactie