Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Collageen Smoothies
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen door DIRECT te beginnen met onze collageen smoothie recepten.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Hoe kun je collageen hydrolysaat gebruiken?

In het culinaire landschap is gelatine een veelgebruikt ingrediënt om als bindmiddel te dienen in verschillende soorten recepten.

Met name in snoepgoed en desserts is gelatine een graag geziene gast in de keuken. Men kan heel creatief te werk gaan met gelatine door het verschillende kleuren en vormen te geven.

Daarom is het heel populair om bijvoorbeeld pudding taarten mee te maken, zoals je op onderstaande afbeelding ziet.

Gelatine gebruikt voor puddingtaarten

(bettycrocker.com)

Collageen hydrolysaat heeft echter een totaal andere structuur dan gelatine. Het is namelijk een bewerkt variant van gelatine.

Gehydrolyseerd collageen ontstaat wanneer gelatine wordt bewerkt met speciale enzymen die ook wel peptidasen of proteasen worden genoemd. Deze enzymen zorgen ervoor dat gelatine nog verder wordt afgebroken.

Op deze manier blijven er collageen peptiden over. Deze peptiden zijn zeer kleine eiwitdeeltjes die in poedervorm dus gehydrolyseerd collageen vormen.

Qua samenstelling, werking en aminozurengehalte zijn gelatine en collageen hydrolysaat vrijwel identiek. De producten komen immers ook van dezelfde bron: collageen.

Toch zijn er een aantal kenmerken van gehydrolyseerd collageen die wellicht meer aanspreken:

 1. Collageen hydrolysaat is makkelijker verteerbaar dan gelatine. Dit zorgt ervoor dat de aminozuren zoals glycine en proline makkelijker worden opgenomen door jouw lichaam.
 2. Collageen hydrolysaat mixt beter in drankjes en lost beter op. Gelatine wordt alleen vloeibaar in warme dranken en heeft de neiging om samen te klonteren.
 3. Collageen hydrolysaat kent geen bekende spijsverteringsproblemen, terwijl bij gelatine maagzuurvorming of een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

De opneembaarheid van collageen hydrolysaat is dus beter dan bij gelatine. Daarnaast is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld whey proteine, een vrijwel smaakloos en neutraal poeder.

Het is dus breed toepasbaar.

Als je bijvoorbeeld het ketogeen dieet volgt, dan is collageen hydrolysaat uiterst geschikt om toe te voegen aan een ‘bulletproof koffie’.

Collageen in een bulletproof koffie

(thankyourbody.com)

De schrijver van de bestseller over Het Pioppi Dieet, de Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra, laat in zijn boek weten dat hij ook regelmatig een variant van Bulletproof Koffie drinkt, bestaande uit:

 • 1 kopje sterke espresso
 • 1 eetlepel extra vergine kokosolie
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel raw cacaopoeder
 • 1 theelepel kaneel

Aan de bovenstaande ingrediëntenlijst kun je dus collageen hydrolysaat toevoegen. Het voorziet je van voedzame eiwitten zonder dat het de smaak van de drank verandert.

Collageen in smoothie

(thespruceeats.com)

Hetzelfde geldt voor smoothies zoals een Keto Smoothie, die je voorziet van vitaminen, vetten en dus ook goede eiwitten uit collageen:

Zo’n smoothie kan ingrediënten bevatten zoals:

 • Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet
 • Volvette kokosmelk
 • Macadamianoten
 • Collageen hydrolysaat
 • Greens poeder (zoals Yummie Greens)

Vaak worden bij het bereiden van smoothies en bulletproof koffie’s blenders gebruikt. Maar in principe is collageen hydrolysaat van zo’n fijne structuur, dat je het ook heel makkelijk met een lepeltje door thee of koffie heen kunt roeren.

Gemak dient de mens!

 

 

 

 

2 gedachten over “Hoe kun je collageen hydrolysaat gebruiken?”

Plaats een reactie