Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Collageen Smoothies
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen door DIRECT te beginnen met onze collageen smoothie recepten.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Collageen, de uitkomst bij lactose-intolerantie

Als je een kijkje neemt op een willekeurige supplementenwebwinkel dan kom je vaak een breed scala aan verschillende eiwitpoeders tegen.

Zeker bij verkopers die zich richten op de (kracht)sporters worden eiwitshakes als dé manier aangeprezen om makkelijk aan de benodigde eiwitten te komen. In vrijwel alle gevallen zijn deze eiwitshakes gebaseerd op wei-proteine (ook wel whey proteine genoemd).

De shakes komen in allerlei varianten, smaken en – natuurlijk – prijzen voorbij.  

En natuurlijk is het zo dat deze shakes je voorzien van eiwitten. Maar in hoeverre is het ook gezond om jezelf vol te gieten met melkpoederdrankjes?

Collageen als vervanger voor whey-proteine

(mensjournal.com)

Waarom whey eiwitshakes niet Paleo zijn

De mens maakt immers maar tot ongeveer zijn tweede levensjaar enzymen aan om melk goed te kunnen verteren.

Onze alvleesklier maakt alleen tijdens deze periode lactase aan, dit is het enzym om lactose te verteren. Na ons tweede levensjaar behoren we geen melk meer te drinken. We zijn de enige soort zoogdieren die melk blijven drinken nadat we melk van onze moeder hebben gehad

Maar liefst tweederde van de gehele wereldbevolking heeft in meer of mindere mate last van een lactose-intolerantie.

Vanuit een Paleo-benadering van voeding wordt melk, en dus ook eiwitshakes gemaakt van melk, gezien als voeding die moeilijker door je lichaam te verwerken is.

Daarom worden de bekende ‘whey protein shakes’ niet als Paleo-proof beschouwd.

Waarom whey eiwitshakes niet Keto zijn

Naast dat whey eiwitshakes niet makkelijk worden verteerd door mensen met een lactose-intolerantie, kan lactose ook een spelbreker zijn voor mensen die een ketogeen dieet nastreven.

Het ketogeen dieet is gebaseerd op het principe van ketose, waarbij de consumptie van koolhydraten stevig wordt beperkt. Het insulinepeil wordt zo omlaag gebracht in het bloed.

Door een laag bloedsuiker- en insulinepeil gaat het lichaam een alternatieve brandstof aanmaken in de vorm ketonen. Het lichaam is op dat moment in ketose

Het gebruik van whey eiwitshakes kan dit proces van ketose echter verstoren. Dit komt omdat lactose een melksuiker is dat in combinatie met de aanwezige eiwitten kan zorgen voor een flinke insulinepiek. (1)

Melk, en dus ook eiwitshakes, stimuleren dus de aanmaak van insuline. Bij een wetenschappelijk onderzoek naar de insulinerespons op whey proteine bleek dat er respons plaatsvond die vergelijkbaar is met de insulinerespons op wit brood! (2)

Insuline verhindert op haar beurt weer de aanmaak van ketonen. Geen goede optie dus als je in ketose wil blijven!

Waarom collageen hydrolisaat wél Keto en Paleo geschikt is!

Collageen is een van de meest Paleo-voedingsmiddelen die je je kunt voorstellen.

Het vormde in de tijd van onze prehistorische voorouders een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijke collageen binnenkregen via hun dieet.

Collageen wordt verkregen uit kraakbeen, huid en botten van dieren en het bevat dus geen melksuikers. Het collageen wordt door enzymen bewerkt en vervolgens tot een gehydroliseerd poeder verwerkt.

Het zijn dus hele kleine eiwitdeeltjes die makkelijker oplossen in drankjes.

En het is dus Paleo- en Ketoproof aangezien het volledig lactosevrij is!

Het is puur eiwit, zonder koolhydraten en melksuikers! Geen insulinepieken dus, geen problemen met lactose-intoleranties.

Plaats een reactie