Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Straal als nooit tevoren
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen voor je huid, haar en nagels

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Collageen voor Haar en Nagels: De Bewezen Voordelen!

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Maar liefst 30 tot 40% van je lichaam bestaat uit collageen (1).

Dit betekent dat in veel van de vezels van je lichaam collageen een rol speelt. Nagels en haren zijn hierin geen uitzondering.

Vaak worden nagels, haren en de huid gezien als goede ‘barometers’ om je gezondheid te checken. Bepaalde huidaandoeningen, broze nagels of haaruitval kunnen een indicatie zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort komt.

Wat collageen kan betekenen voor de haren

Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat collageen mogelijk een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van haarfollikels (haarzakjes) waaruit haren groeien. Het herstel van haarzakjes kan worden ondersteund door de aanwezigheid van collageen (2).

Een andere manier waarop collageen de haargroei kan ondersteunen is doordat collageen rijk is aan het aminozuur glycine. Dit aminozuur vormt aan de van bouwstenen voor gezond haar.

Haar bestaat namelijk grotendeels uit keratine-eiwitten. Maar liefst 95% van je haar bestaat uit deze elastische eiwitvezels. Glycine maakt deel uit van deze eiwitvezels.

Door collageen als supplement te gebruiken voorzie je je lichaam van een extra dosis glycine, die op haar beurt weer door je lichaam kan worden gebruikt om haargroei te stimuleren.

Gemiddeld kan een persoon 3 gram glycine aanmaken. Dit maakt van glycine een semi-essentieel aminozuur.

Dit betekent dat het een deel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid glycine door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar dat de rest moet worden aangevuld vanuit voeding.

Deze 3 gram lichaamseigen glycine wordt over het algemeen aangevuld met 1.5 tot 3 gram uit voeding, terwijl er rond de 15 gram glycine nodig is voor alle lichamelijke processen op een dag (3).

Een tekort van 10 gram glycine lonkt dus.

Een manier om dit tekort te doen slinken is het nemen van makkelijk opneembare collageen hydrolisaat.

Op deze manier kan collageen ervoor zorgen dat je haar:

 • Een betere groei kent, met meer volume en lengte
 • Minder uitval kent
 • Meer glans krijgt

Wat betekent collageen voor jouw haren?

(health.com)

Wat collageen kan betekenen voor de nagels

Nagels kunnen net zoals haren profijt halen uit de aanwezigheid van bouwstoffen uit collageen.

Uit onderzoek is gebleken dat personen die dagelijkse 2,5 gram collageen peptiden namen (collageen hydrolysaat) gedurende 24 weken duidelijk verbeteringen zagen in de conditie van hun nagels. Er namen 25 proefpersonen deel aan het onderzoek (4).

Er werd een toename van 12% waargenomen in de groei van de nagels. Daarnaast werden er 42% minder nagelbreuken waargenomen, hetgeen duidt op sterkere nagels.

Daarnaast werd er bij 64% van de deelnemers vastgesteld dat zij minder broze nagels hadden.

Het gebruik van collageen hydrolysaat kan er dus voor zorgen dat je nagels:

 • Sterker worden
 • Sneller groeien
 • Minder broos zijn

Hoe kun je het beste collageen toevoegen aan je voeding om je haar en nagels te ondersteunen?

Collageen komt van nature voor in dierlijke delen zoals huid, botten en kraakbeen van runderen, kippen of vissen.

Gelukkig zijn er technieken waarmee het collageen in een makkelijke vorm kan worden genuttigd: collageen hydrolysaat en gelatine.

Beide producten zijn een makkelijke manier om collageen binnen te krijgen. Vaak worden gelatine en gehydrolyseerd collageen als een en hetzelfde product gezien. En dit is ook niet zo gek, aangezien beiden hun oorsprong vinden in dierlijk collageen.

Gelatine en collageen hydrolysaat elkaar niet veel qua aanwezige aminozuren. De producten komen immers ook van dezelfde bron: collageen.

De onderzoeken naar de effectiviteit van collageen voor nagels en haren zijn uitgevoerd met gehydrolyseerd collageen, en dat heeft een aantal redenen.

Er zijn een aantal praktische zaken die in het voordeel spreken van collageen hydrolysaat ten opzichte van gelatine.

 1. Collageen hydrolysaat is makkelijker verteerbaar dan gelatine. Dit zorgt ervoor dat de aminozuren zoals glycine en proline makkelijker worden opgenomen door jouw lichaam.
 2. Collageen hydrolysaat mixt beter in drankjes en lost beter op. Gelatine wordt alleen vloeibaar in warme dranken en heeft de neiging om samen te klonteren.
 3. Collageen hydrolysaat kent geen bekende spijsverteringsproblemen, terwijl bij gelatine maagzuurvorming of een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

Ben je dus op zoek naar een makkelijke en gebruiksvriendelijke manier om jouw nagels en haren te ondersteunen met collageen, dan is collageen hydrolysaat de meest voor de hand liggende keuze!

 

Op dit moment zijn er 18.647 mensen GEK op hun dagelijkse portie collageen

Wil je meer weten over Collageen?

Lees meer over Collageen Boost en wat het effect is van dit voedingssupplement.

collageen assortiment foodie

14 gedachten over “Collageen voor Haar en Nagels: De Bewezen Voordelen!”

 1. Hoi,
  Ik ben op dit moment bezig met haarlaseren op armen en benen.
  Ik heb net mijn 4de x achter de rug.
  Sinds een maand neem ik collageen in.

  Kan dit invloed hebben op mijn haargroei.. zal er weer een groei plaatsvinden.??

  Wat raadt u mij aan??

  Beantwoorden
  • HI Fii, oh goeie vraag!

   Via laserbehandelingen raken de haarzakjes permanent beschadigd en groeit hier geen haar meer terug. Maar het is natuurlijk wel zo dat er nieuwe haarzakjes ontwikkelen. Collageen heeft invloed op zowel de groei van nieuwe haarzakjes als op het herstel. Let op: de haarzakjes beschadigd via laserbehandeling zijn onherstelbaar dus het heeft in dat opzicht geen invloed op een laserbehandeling.

   Lees dit artikel maar eens, collageen en haar 🙂 https://collageen.nl/collageen-haar-nagels/

   Beantwoorden
 2. Hoi Anna
  Is het alleen in poedervorm te krijgen of zijn er wel pilletjes?

  Beantwoorden
  • Hi Jody,

   Er is collageen op de markt in pilvorm. Alleen staan wij daar niet achter gezien gehydrolyseerd poeder het beste opneembaar is voor je lichaam. Daarbij zijn collageenpoeders voordeliger dan tabletvorm, de dosering is hoger en daarmee effectiever.

   Dit artikel gaat wat dieper in op de verschillen en is denk ik interessant voor jou:
   https://collageen.nl/collageen-tabletten/

   Groetjes Anna

   Beantwoorden
  • Hi Arjanneke, collageen is per definitie een dierlijk product. Wat je evt zou kunnen doen is die bij OrangeFit kijken. Hun producten bevatten niet daadwerkelijk collageen maar helpen de lichaamseigen collageen productie te stimuleren 🙂

   Beantwoorden
 3. Hallo

  Ik heb alopecia en kaal.
  Nu lees ik dat collageen ik helpt voor haargroei.
  Weet u misschien wat raad ?
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Hi Claudia, het heeft even geduurd omdat we er echt even in moesten duiken!

   Bij de erfelijke vorm van alopecia spelen je genen een grote rol. Met name na de overgang kan een verandering in de hormoonbalans zorgen voor haaruitval.

   Supplementen kunnen bij deze erfelijke vorm van kaalheid geen bescherming bieden. Ze kunnen hooguit het proces vertragen.

   In het geval van alopecia wordt dan vaak aangeraden een dermatoloog of tricholoog te raadplegen die medicatie kan voorschrijven om dit proces tegen te gaan.

   Dat is het beste advies dat ik je kan geven.

   Succes!

   Beantwoorden
 4. Hallo, ik ben een 47 jarige vrouw en mijn haar is nooit echt vol en dik geweest. Het wordt echter steeds brozer en fijner. Welke collageen kan ik het beste gebruiken (rund of vis) en er zijn zoveel merken op de markt dat ik daar door de bomen het bos ook niet zie… ik ben nu bijna door mijn eerste pot collageen poeder (vis) van de Etos heen en die mix ik met sinaasappelsap maar weet niet of dit voor mij de beste keuze is. Hopelijk kan iemand mij adviseren.

  Beantwoorden
  • Hi Conny, bedankt dat je even aan de bel trekt! Hoe heet dat product precies? Dan kan ik even met je mee kijken. Hoe voel je je erbij dan met dat product?

   Beantwoorden
   • Hoi Anna, dank je wel voor je snelle reactie! Het is van Sunny Naturals en Dan de Marine Collageen blend. Eronder staat collageen Hydrolysaat (met vitamine C en hyaluronzuur). Hier moet ik een schepje per dag (8 gr) van oplossen in water, vruchtensap of super smoothie.

    Beantwoorden
    • Hee Conny, och dan ben ik nu ineens niet zo snel! Dat is minder haha. Oke, zijn dat de enige ingredienten? Want ik zie dat wel op de voorkant inderdaad maar kan je eens op de achterkant kijken naar het daadwerkelijke ingredientenlijst en het hier plaatsen?

     Beantwoorden
 5. ik gebruik het vooral voor mijn haargroei en mooie nagels. en een mooiere huid. nu ik deze poeder ga gebruiken. moet ik toch echt mijn levensstijl verbeteren. zoals gezonder eten. veel water drinken. minder koffie. meer groente en fruit. dan kan ik na een maand resultaten goed zien.

  Beantwoorden

Plaats een reactie