Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Collageen Smoothies
E-book t.w.v. €17 euro.

Ontdek alle voordelen van collageen door DIRECT te beginnen met onze collageen smoothie recepten.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Anna

Viscollageen: De Ultieme Handleiding

Van oudsher worden er al soepen en bouillons getrokken van visbeenderen door mensen uit verschillende traditionele culturen.

Vooral in het tijdperk dat de mens nog een jager-verzamelaar was werden dieren van kop tot staart gegeten. De mensen maakte volledig gebruik van alles wat een gevangen zoogdier te bieden had, hetzelfde gold dus voor de visvangst.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijk collageen binnenkregen via hun dieet.

Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus. Ook bij de consumptie van vis is dit het geval.

Een lekker stuk zalmfilet, kibbeling, kabeljauwfilet, paling. Veel mensen beschouwen het als delicatessen, maar dan wel zonder de graatjes en botjes!

Organen, bindweefsels en botjes worden bijna niet gegeten. Daarom worden er bijvoorbeeld capsules met levertraan gemaakt uit kabeljauwlever. Op deze manier krijgen mensen toch de waardevolle vetzuren binnen uit de lever van een vis.

Hetzelfde geldt voor de huid, botjes en graatjes van vissen. Hier wordt viscollageen van gemaakt.

Het productieproces is gelijk aan dat van rundercollageen. De delen van de vis die normaliter worden weggegooid, zoals de huiden, worden ook gehydrolyseerd door middel van de protease-enzymen.

Hoe viscollageen werkt

De werking van viscollageen is gelijk aan die van rundercollageen. Het ondersteunt de productie van lichaamseigen collageen door de cruciale bouwstoffen te leveren in de vorm van aminozuren.

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type I collageen. Daarnaast is viscollageen rijk aan hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels (16).

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

 • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht (17)
 • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan.
 • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken (18). Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren hiermee celveroudering tegengaan.

Duidelijk is dus dat viscollageen een bewezen werkzaamheid kent.

Daarnaast zijn er ook studies die aanstippen dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede (19).

5 gedachten over “Viscollageen: De Ultieme Handleiding”

  • Hi Kitty, klopt inderdaad. Hoewel de opname een kleine verbetering kent tov rundercollageen zijn er veel minder wetenschappelijke studies gedaan naar viscollageen dan rundercollageen. Daarom vinden wij het veiliger om bij rundercollageen te blijven 🙂

   Beantwoorden
 1. Hallo, ik lees over de viscollageen maar kan het niet vinden om te bestellen, alleen de rundercollageen….
  is deze niet te bestellen? En wat is de prijs hiervan?

  Beantwoorden
  • Hee Elly! Thnx voor je vraag 🙂 Wij hebben een samenwerking met Foodie die inderdaad geen viscollageen heeft. De reden daarvoor is dat erover rund een veel grotere wetenschappelijke fundering heeft dan vis. Mocht je niet perse een voorkeur hebben dan kan je prima rund nemen die kost €27 euro.

   Beantwoorden

Plaats een reactie