Collageen en MCT-Olie: De Perfecte Combo voor Keto & Paleo’ers

Grote kans dat de combinatie van collageen en MCT-olie niet bekend is bij je. Toch is het de perfecte combinatie. 

Vooral als jij een keto of paleo’er bent (ofwel een koolhydraatarme levensstijl hebt)!

Laten we erin duiken.

combinatie collageen mct

1. Collageen als perfecte eiwitbron

Als je een kijkje neemt op een willekeurige supplementenwebwinkel dan kom je vaak een breed scala aan verschillende eiwitpoeders tegen.

Zeker bij verkopers die zich richten op de (kracht)sporters worden eiwitshakes als dé manier aangeprezen om makkelijk aan de benodigde eiwitten te komen. In vrijwel alle gevallen zijn deze eiwitshakes gebaseerd op wei-proteine (ook wel whey proteine genoemd).

De shakes komen in allerlei varianten, smaken en – natuurlijk – prijzen voorbij.  

En natuurlijk is het zo dat deze shakes je voorzien van eiwitten. Maar in hoeverre is het ook gezond om jezelf vol te gieten met melkpoederdrankjes?

Waarom whey eiwitshakes niet Paleo zijn

De mens maakt immers maar tot ongeveer zijn tweede levensjaar enzymen aan om melk goed te kunnen verteren.

Onze alvleesklier maakt alleen tijdens deze periode lactase aan, dit is het enzym om lactose te verteren. Na ons tweede levensjaar behoren we geen melk meer te drinken.

We zijn de enige soort zoogdieren die melk blijven drinken nadat we melk van onze moeder hebben gehad

Maar liefst tweederde van de gehele wereldbevolking heeft in meer of mindere mate last van een lactose-intolerantie.

Vanuit een Paleo-benadering van voeding wordt melk, en dus ook eiwitshakes gemaakt van melk, gezien als voeding die moeilijker door je lichaam te verwerken is.

Daarom worden de bekende ‘whey protein shakes’ niet als Paleo-proof beschouwd.

Waarom whey eiwitshakes niet Keto zijn

Naast dat whey eiwitshakes niet makkelijk worden verteerd door mensen met een lactose-intolerantie, kan lactose ook een spelbreker zijn voor mensen die een ketogeen dieet nastreven.

Het ketogeen dieet is gebaseerd op het principe van ketose, waarbij de consumptie van koolhydraten stevig wordt beperkt. Het insulinepeil wordt zo omlaag gebracht in het bloed.

Door een laag bloedsuiker- en insulinepeil gaat het lichaam een alternatieve brandstof aanmaken in de vorm ketonen. Het lichaam is op dat moment in ketose.

Het gebruik van whey eiwitshakes kan dit proces van ketose echter verstoren. Dit komt omdat lactose een melksuiker is dat in combinatie met de aanwezige eiwitten kan zorgen voor een flinke insulinepiek (1).

Melk, en dus ook eiwitshakes, stimuleren dus de aanmaak van insuline. Bij een wetenschappelijk onderzoek naar de insulinerespons op whey proteine bleek dat er respons plaatsvond die vergelijkbaar is met de insulinerespons op wit brood! (2)

Insuline verhindert op haar beurt weer de aanmaak van ketonen. Geen goede optie dus als je in ketose wil blijven!

Waarom collageen hydrolisaat wél Keto en Paleo geschikt is!

Collageen is een van de meest Paleo-voedingsmiddelen die je je kunt voorstellen.

Het vormde in de tijd van onze prehistorische voorouders een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijke collageen binnenkregen via hun dieet.

Collageen wordt verkregen uit kraakbeen, huid en botten van dieren en het bevat dus geen melksuikers. Het collageen wordt door enzymen bewerkt en vervolgens tot een gehydroliseerd poeder verwerkt.

Het zijn dus hele kleine eiwitdeeltjes die makkelijker oplossen in drankjes.

En het is dus Paleo- en Ketoproof aangezien het volledig lactosevrij is!

Het is puur eiwit, zonder koolhydraten en melksuikers! Geen insulinepieken dus, geen problemen met lactose-intoleranties.

2. MCT’s als perfecte vetbron

De afkorting MCT staat voor medium-chain triglycerides, wat de Engelse benaming is voor middellange vetzuurketens.

Vanwege hun kortere lengte, vergeleken met lange vetzuurketens, worden MCT’s makkelijker verteerd door het lichaam.

Daarnaast bevat MCT-olie ook 10% minder calorieën dan lange vetzuurketens.

Van alle vetzuurketens komt dit type vetzuurketens, dat onder anderen worden gevonden in producten als olijfolie, noten en avocado’s, het vaakst voor in onze voedingsmiddelen (1) (2).

Wetenschappelijk onderzoek schrijft verschillende gezondheidsvoordelen toe aan MCT-olie en de manier waarop deze vetzuurketens worden verwerkt door het lichaam.

MCT-olie wordt voornamelijk gewonnen uit kokosolie, aangezien meer dan 50% van het vet uit kokosolie bestaat uit MCT’s.

Maar deze vetzuurketens worden ook aangetroffen in palmolie en sommige zuivelproducten (3).

Als supplement zijnde kan je dit makkelijk toevoegen aan je dieet. Is het bijvoorbeeld in poedervorm dan kan je het bijvoorbeeld toevoegen aan je favoriete smoothie of één van onze smoothies, koffie, yoghurt, water etc. 

Je kan het zo gek niet verzinnen en het mooie is dat er 7 bewezen gezondheidsvoordelen zijn toegekend aan het toevoegen van MCT’s aan je dieet.

1. Stimuleert gewichtsverlies op verschillende manieren

Onderzoek heeft uitgewezen dat MCT-olie de aanmaak van twee hormonen stimuleert die het lichaam een verzadigd gevoel geven: peptide YY en leptine (4).

Verder is een lagere toename in triglyceriden en bloedglucose waargenomen (5).

2. Directe bron van energie die beschikbaar is als brandstof

MCT-olie wordt gezien als een superbrandstof omdat het beter wordt opgenomen door het lichaam dan lange vetzuurketens (6) .

Door de makkelijke verteerbaarheid van MCT’s heeft het lichaam geen gal nodig om de vetzuren af te breken, en wordt het meteen naar de lever getransporteerd.

In de lever kunnen deze vetzuren vervolgens worden omgezet in ketonen.

Ketonen kunnen de bloed-breinbarrière passeren, waardoor ze een geschikte energiebron zijn voor de hersenen.

3. Kan helpen bij het verminderen van lactaatvorming bij atleten

Tijdens sportieve en intensieve fysieke inspanningen kan lactaat (restproduct van melkzuur) zich vormen in de spieren.

Vervolgens kan dit een negatief effect hebben op het prestatievermogen.

Uit onderzoek is gebleken dat atleten die 6 gram MCT-olie namen voordat zij gingen fietsen, minder lactaatvorming hadden en het makkelijker vonden om hun inspanningen vol te houden, vergeleken met mensen die lange vetzuurketens hadden genomen (7).

4. Kan helpen om symptomen van epilepsie, alzheimer en autisme te reguleren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een ketogeen dieet in combinatie met MCT-olie kan helpen met het behandelen van de aandoeningen zoals epilepsie, alzheimer en autisme (8).

5. Bevat vetzuren met een antibacteriële werking (9, 10, 11).

6. Kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen

Bij een onderzoek onder mannen met overgewicht werd vastgesteld dat MCT’s voor een lagere LDL-cholesterolscore zorgde (12).

Een lagere LDL-cholesterolscore wordt in verband gebracht met lagere kans op hart- en vaatziekten.

7. Kan helpen om bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diabetes te controleren

Zo zijn er onderzoeken waarbij diabetici die MCT’s gebruikten minder suiker nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te brengen dan mensen die geen MCT’s consumeerden (13).

Daarnaast kunnen MCT’s bijdragen aan een betere insulinegevoeligheid, gewichtsverlies en tailleomtrek bij diabetici (14).

3. De perfecte combinatie om af te vallen

De wetenschap vertelt ons dat eiwitten een natuurlijke vetverbrander is. Volgens de Journal of Academy of Nutrition and Dietetics toonden onderzoekers aan dat eiwitrijke maaltijden het metabolisme van mensen met overgewicht verhogen.

Dat komt eiwitten een hogere thermische effect heeft dan koolhydraten. Het thermische effect wordt ook wel thermogenese genoemd.

Thermogenese is de hoeveelheid energie die nodig is om het voedsel dat je consumeert te verwerken en te verteren.

Sommige voedingsmiddelen hebben meer energie nodig om af te breken en te verteren dan andere. Sterk bewerkte koolhydraten zijn licht verteerbaar. Eiwit daarentegen is niet zo licht.

Gezonde vetten zoals MCT’s hebben ook een hogere thermische effect.

Nou komt de kracht van deze combinatie:

De energie die wordt gebruikt om eiwitten te verteren komt uit opgeslagen vet wat is afgebroken en omgezet zodat het als brandstof kan worden gebruikt.

Door de combinatie van eiwitten en vetten kan je bijvoorbeeld je lichaam transformeren in een efficiënte vetverbrandingsmachine.

Paleo en Keto Vriendelijk: Ontdek Waarom Collageen Boost het Betere Alternatief is voor Eiwitshakes!

Als je een Paleo of Keto dieet volgt, weet je hoe moeilijk het kan zijn om de juiste eiwitten binnen te krijgen. Eiwitshakes zijn vaak niet geschikt, maar Collageen Boost biedt de perfecte oplossing.

Dit poeder is volledig lactosevrij en helpt je spieren herstellen zonder je dieet te verstoren. Klik hier om te ontdekken waarom Collageen Boost ideaal is voor jouw levensstijl!

1-Pack Collageen Boost